Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Να μην παραιτηθεί καλούν τον Κουβέλη στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

in.gr

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν ομοφώνως από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

»Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε γύρω από το θέμα της Κεντροαριστεράς και τη στρατηγική που είχε χαράξει το κόμμα. Σύμφωνα με το Mega, η ηγετική ομάδα του κόμματος εμφανίστηκε με μία νέα θέση.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, στον οποίο θα συμμετάσχει και το κόμμα, αλλά με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, σε μία κυβέρνηση προοδευτική, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η ΝΔ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου. Ο πρώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι αυτό που προκύπτει από την 8ωρη σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ «θέλει μετάφραση», ενώ εξέφρασε το φόβο του ότι με αυτήν την πρόταση η ΔΗΜΑΡ θα αφομοιωθεί από ένα μεγαλύτερο σχήμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μία μπερδεμένη πρόταση, πολύ μπερδεμένη. Θα ήταν πολύ πιο απλό να είχαμε συμμετάσχει εδώ και μήνες στο διάλογο για την Κεντροαριστερά. Όχι σε ένα σχήμα, όχι σε ένα ενιαίο κόμμα, αλλά σε μία ενιαία συμπαράταξη, με ένα πρόγραμμα 5-6 σημείων [...] Αυτό ήταν ένα σχέδιο. Αυτό που προκύπτει σήμερα από την οκτάωρη κοινή σύσκεψη της ΕΕ και της ΚΟ δεν μπορώ εγώ να το μεταφράσω. Θέλει μετάφραση», δήλωσε ο κ. Ψαριανός.

«Το μόνο που θα μπορούσε να καταφέρει με μία τέτοια πρόταση είναι να αφομοιωθεί από ένα μεγαλύτερο σχήμα. Πολύ το φοβάμαι αυτό. Δεν θέλω να γίνει» πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψαριανός απάντησε: «Βεβαίως».

Πληροφορίες φέρουν τον Γρηγόρη Ψαριανό να εξετάζει ως ενδεχόμενο ακόμη και την ανεξαρτητοποίησή του.

Τα στελέχη της της μειοψηφίας (Λυκούδης, Λιοναράκη, Τσικαρδάνη κ.ά.) εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δέσμευση εκ των προτέρων για συνεργασία με την Κουμουνδούρου και να μείνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα στελέχη αυτά πρόκειται να διοργανώσουν συγκέντρωση την Τετάρτη στο Γκάζι, όπου θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για την αλλαγή της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε αυστηρή κριτική για στελέχη της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή που συνέβαλαν στη διατύπωση της πολιτικής, η οποία, όπως σημειώθηκε, αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης ζήτησε την παραίτησή όσων συμμετείχαν στη χάραξη και τον χειρισμό της πολιτικής των εκλογών.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα της ΔΗΜΑΡ και στη σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης του κόμματος και τόνισε ότι όλες οι αδυναμίες και τα λάθη, όπως και το στίγμα του κόμματος, θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης, επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του το βράδυ της Κυριακής, υπογράμμισε πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να προασπίσει τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν το έκανα την Κυριακή, γιατί ήθελα να προασπίσω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος και τη συντεταγμένη πορεία μας. Από την πρώτη μου δήλωση την Κυριακή εξάλλου παρέπεμπα στις κομματικές διαδικασίες. Το άλλο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή όπου θα υποβάλω την παραίτησή μου και εκεί θα αποφασιστεί αν θα πάμε σε διαρκές ή έκτακτο συνέδριο», είπε ο κ. Κουβέλης.

Εάν το επόμενο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, τότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε τακτικό συνέδριο με την εκλογή νέων συνέδρων και νέας ηγεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα θέσει την παραίτησή του ενώπιον διαρκούς συνεδρίου με τη συμμετοχή όσων συνέδρων είχαν λάβει μέρος και την προηγούμενη φορά σε αυτό.

Newsroom ΔΟΛ
του Παναγιώτη Κουτσοπίνη , badiera.gr

KoutsopinhsP
Συνιδρύσαμε την Δημοκρατική Αριστερά και δώσαμε ελπίδα με τις διακηρύξεις μας σε μια κοινωνία, της οποίας τουλάχιστον ένα μεγάλο της κομμάτι, έμπαινε σε πορεία ριζοσπαστικοποίησης λόγω της οικονομικής επιδείνωσης και της διαφαινόμενης οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.
Πολύ νωρίς χάσαμε το Αριστερά με μια δεξιόστροφη διολίσθηση και την καθιέρωση μιας επαμφοτερίζουσας στάσης, ένα «σλάλομ» χωρίς στόχο.
Χάσαμε και το Δημοκρατική, το ουσιαστικά δημοκρατική, και γίναμε στην ουσία το «ξέφραγο αμπέλι», με το κόμμα «προσωρινό πάρκινγκ» και «κολυμβήθρα εξαγνισμού» των αριβιστών επαγγελματιών της πολιτικής και των προσωπικών πορειών.
Το ανοικτό κόμμα προς την κοινωνία, το «άλλο κόμμα», αλώθηκε από τους δεξιόστροφους «εκσυγχρονιστές», ζηλωτές του σημιτισμού-μπλερισμού και της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας.
Η Αγίου Κωνσταντίνου προσομοίαζε με άντρο των «ταλιμπάν της όποιας μεταρρύθμισης αρκεί να είμαστε κοντά στην την εξουσία».
Η ανοδική πορεία στο 16% των δημοσκοπήσεων με την κυριάρχηση των «σοσιαλδημοκρατών του σημιτισμού» έγινε 6,3% στις εκλογές.
Η απόφαση της Κ.Ε να πάμε μετά την εξάντληση των εντολών για διερεύνηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, μεταφράστηκε βίαια και απροσχημάτιστα σε στήριξη της εντολής στον Σαμαρά. Από ποιους άραγε;
Όταν η συμφωνία για την συμμετοχή στην τρικομματική έγινε «κουρελόχαρτο», όταν η υποβάθμιση και ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος στους υπουργούς και τα στελέχη μας έγινε πασιφανής, παραμέναμε στην κυβέρνηση ουσιαστικά σιωπούντες, αντί να καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό τα συμβαίνοντα και να αποχωρήσουμε με θόρυβο από την κυβέρνηση.
Έτσι φθάσαμε στο σημείο η ανοχή των ψηφοφόρων να εξαντληθεί και μόνο ο σκληρός πυρήνας του 1,2% να μας ψηφίσει στις ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρή καμπάνα προς την Δημοκρατική Αριστερά.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Ή ξαναβρίσκεται τον δρόμο που προσδιορίσατε στην ίδρυσή σας με τις διακηρύξεις σας, τις αρχές σας και τις αποφάσεις του 1ου συνεδρίου και ξαναγίνεστε Δημοκρατική Αριστερά ή στις εθνικές εκλογές δεν θα μπορέσετε να βρείτε ούτε υποψηφίους.
Αν φυσικά μέχρι τότε δεν κατορθώσουν τα γνωστά άτομα, συνεπικουρούμενα από τους γνωστούς κύκλους και τα μεγαλοσυμφέροντα, να ρευστοποιήσουν κυριολεκτικά την Δημοκρατική Αριστερά.
Θέλω να πιστεύω ότι οι «Δημαρίτες» θα ξαναβάλουν την Δημοκρατική Αριστερά εκεί που οφείλει να είναι. Σύγχρονα δημοκρατική και σύγχρονη αριστερά. Ανοιχτή στην κοινωνία. «Ούτε ανοχύρωτη-είδα φως και μπήκα αλλά ούτε σκαντζόχοιρος».
Προχωράμε για την Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία.  Αλλά για να υπάρξει αυτό πρέπει η Δημοκρατική Αριστερά να μην είναι “άδειο πουκάμισο”.
Θέλω να ελπίζω ότι οι «Δημαρίτες» δεν θα επιτρέψουν την ρευστοποίησή της, ούτε να γίνει η ΔΗΜ.ΑΡ. το μόνιμο δεκανίκι και να «αναστηθούν» αυτοί οι οποίοι ευθύνονται τα μέγιστα για την καταστροφή της χώρας και τα σημερινά δεινά των πολιτών της.
Τα απλά μέλη και τα στελέχη που μαζί συνιδρύσαμε την Δημοκρατική Αριστερά και δώσαμε ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, και τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους κατ’ επάγγελμα «αριβίστες της πολιτικής του ιδίου οφέλους και της επαγγελματικής πολιτικής αποκατάστασης», θα συνδράμουν στην προσπάθεια ανάταξης της Δημοκρατικής Αριστεράς και επαναφορά της στις αρχές και στις διακηρύξεις της.
Θα ήταν ευχής έργον, όλες οι φίλες και όλοι οι φίλοι, οι οποίοι στην πορεία αποστασιοποιήθηκαν με απογοήτευση για αυτά πού αναφέρονται παραπάνω αλλά και για πολλούς άλλους λόγους να συνδράμουν αυτήν την δύσκολη αλλά κομβική στιγμή.
Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια στιγμή!
Άμεση σύγκλιση της Κ.Ε. , με πραγματική λειτουργία Κεντρικής Επιτροπής ως η καταστατική ηγεσία του κόμματος και όχι διεκπεραιωτή προειλημμένων αποφάσεων διαφόρων κονκλαβίων, προαποφασισμένης ισορροπίας συσχετισμών και προσωπικών συμφερόντων πολιτικής διαδρομής.
Το κάθε μέλος της Κ.Ε. ας αναλάβει τις ευθύνες του αυτή την ύστατη στιγμή.
Δεν χαρίζουμε την Δημοκρατική Αριστερά σε κανέναν! Γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν!
*O  Παναγιώτης Κουτσοπίνης είναι μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Κριτική και αυτοκριτική στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

in.gr

Με αυτοκριτική και κριτική διάθεση για το απογοητευτικό αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα στις ευρωεκλογές συνεχίζεται η κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30.

Απόντες είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι πιθανόν δεν θα παρίσταντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ο Φώτης Κουβέλης στη σύντομη εισήγησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραίτησής του, τονίζοντας ότι δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή από την Κυριακή το βράδυ, επειδή θέλησε να διασφαλίσει τη συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ.

Υπενθύμισε ότι με τη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών παρέπεμπε στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Έτσι ζήτησε να συγκληθεί, το επόμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουνίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει την παραίτησή του, να αποτιμήσει τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να προσδιορίσει από εδώ και στο εξής τον προσανατολισμό και κυρίως τις συμμαχίες του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύγκληση του συνεδρίου θεωρείται δεδομένη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης είχαν τοποθετηθεί 5 με 6 στελέχη και βουλευτές, που απέδωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα στο «θολό» πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ.

«Το ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέρησε από τη ΔΗΜΑΡ το να διατυπώσει καθαρό μήνυμα και οι ψηφοφόροι το προσπέρασαν» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ηγετικό στέλεχος του κόμματος.

Ως ένα ακόμη σημείο για τη μεγάλη ήττα της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του κόμματος, συστατικό στοιχείο της συγκρότησής του.

Το δε τρίτο σημείο αφορά στην εμφανή έλλειψη συνεκτικότητας στο εσωτερικό του κόμματος, με συνέπεια να μην εμφανίζει ενιαία εικόνα.

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

30 May, 2014 , ipyxida.gr

Μετεκλογικό άρθρο για τη ΔΗΜΑΡ του Κ. Αρχοντάκη

Έχει ανάγκη συνεδρίου η ΔΗΜΑΡ για να αποτυπώσει τη πολιτική της ήττα;
Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι η σταυροδοσία υπέρ της Δημοκρατικής Αριστεράς κινήθηκε στα πλαίσια του τυχαίου λάθους. Σε απλή αριθμητική 7 στους 1000 (0.7%) έδωσαν ψήφο αν συμπεριλάβουμε και την αποχή.
Το ολίγον φως που έστελνε μαύριζε στο πολύ σκοτάδι.
Η στενή ηγετική ομάδα ας αποδεχτεί με σύνεση το πασιφανές, ότι έχει καεί ως ελπίδα από τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους πτωχοποιημένους, τους συνταξιούχους και τις δυνάμεις της εργασίας ως σύνολο, μέσα στο ιδιαίτερο τοπίο της κρίσης, όπου το ολίγον φως που έστελνε μαύριζε στο πολύ σκοτάδι.
Η τελευταία πράξη δεν είναι αναγκαία επειδή την θέλουν οι εξέδρες.
Αξίζει να βιώσει η Δημοκρατική Αριστερά και την τελική πράξη όπως την θέλει η προπαγάνδα, με την απαξίωση και των πλέον καλοπροαίρετων μελών της, καθώς ζητά με βουλιμία να κυριαρχήσει η συντηρητική πολιτική στο χώρο της κεντροαριστεράς;
Δυο ξεκάθαρες τάσεις και μΊα του πρόεδρου.
Η πρώτη, παραμένει προσανατολισμένη σε συνεργασία με την συγκυβέρνηση και τη δημιουργία της λεγόμενης νέας κεντροαριστερής παράταξης.
Η δεύτερη, με αυτούς που επιμένουν να προσδοκούν ένα κορμό αριστερής διακυβέρνησης με οικολογικό πρόσημο.
Η τρίτη γνωστή, τώρα ζητά την επικαιροποίηση της.
Εν θερμώ.
Το συνέδριο αν γίνει εν θερμώ θα είναι μια αντιπαράθεση χωρίς περιεχόμενο.
Οι κυρίαρχες πολιτικές απόψεις πρέπει να κινηθούν οργανωμένες και να συνομιλήσουν με τους συγγενέστερους πολιτικούς χώρους.
Τις πταίει;
Τις πταίει για την ήττα μας δεν ενδιαφέρει πλέον ούτε τους ολίγους που μας ψήφησαν.
Όμως εμείς πρέπει να αντισταθούμε στο σύστημα, που προσδοκά να μας τελειώσει, ενώ γυαλίζει τον θρόνο της προεδρίας.
Ο καθένας από μας γνωρίζει καλά τι κουβαλάει στο κεφάλι του.
Συνεργασίες των προοδευτικών, αριστερών, οικολογικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων είναι η προτεραιότητα αν μας ενδιαφέρει η δράση με αποτέλεσμα.

Για την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και την επιβίωση της Ανανεωτικής Αριστεράς

Μιχάλης Σαμπατακάκης, 30/05/2014 , metarithimisi.gr

Είναι προφανές ότι το 1,2% θέτει υπαρξιακά το ερώτημα, αν 46 χρόνια μετά το 1968, η Ανανεωτική Αριστερά συνεχίζει να υπάρχει. Η Ανανεωτική Αριστερά, με μεγάλη επιμονή στο χρόνο αποτέλεσε ένα ιδεολογικο-πολιτικό ρεύμα, μικρό, αλλά με συνέχεια και σαφήνεια, γύρω από τις έννοιες Αριστερά, Δημοκρατία, Ευρώπη.
Αριστερά, θεωρώντας ότι η αντίθεση ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά συνεχίζει να εκφράζει διαφορές σε αξίες και πολιτικές.
Δημοκρατία, θεωρώντας ότι οι έννοιες του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας ταυτίζονται, σε αντίθεση με τις απόψεις της παραδοσιακής Αριστεράς.
Ευρώπη, θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι το πρότυπο για τον Πλανήτη απέναντι στην κυριαρχία της αγοράς.
Είναι η πρώτη χρονικά πολιτική δύναμη από όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα, που επέλεξε αξιακά τις έννοιες της δημοκρατίας και της Ευρώπης.
Η δεξιά, ΕΡΕ και ΝΔ, ήταν εγκλωβισμένη στην εξάρτηση από τις ψυχροπολεμικές τότε Η.Π.Α (με τον Κ. Καραμανλή να κάνει καθυστερημένα τη μοναχική του φυγή προς την Ευρώπη), ενώ η σχέση της δεξιάς με την έννοια της δημοκρατίας ήταν επιεικώς αμφιλεγόμενη.
Το μεταπολιτευτικό κέντρο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, πέρασε πολλά χρόνια πορείας στην έρημο του ακραίου αντιευρωπαϊσμού και της αναζήτησης προτύπων στη Λιβύη, το Ιράκ και την Συρία, ενώ η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη δημοκρατία ήταν (και είναι) επιεικώς μονομερής, δηλαδή ΄΄ότι συμφέρει τα δικά μας παιδιά΄΄.
Τέλος η δογματική Αριστερά, το ΚΚΕ θεωρεί εχθρική την έννοια της Ευρώπης και ουσιαστικά και της δημοκρατίας(που την ονομάζει αστική) και έχει για πρότυπο το σταλινικό μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης που κατέρρευσε.
Η Ανανεωτική Αριστερά, παρά το μικρό της μέγεθος, επέδρασε καθοριστικά στη πολιτική σκηνή της χώρας με την εμπέδωση των αξιών της δημοκρατίας και της Ευρώπης, επηρεάζοντας και τη φυσιογνωμία των άλλων κομμάτων , της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ που οδηγήθηκε σε νέα διάσπαση τα επόμενα χρόνια γύρω από αυτές τις έννοιες.
Η σαφήνεια των αξιακών επιλογών της Ανανεωτικής Αριστεράς, δηλαδή η ταυτόχρονη αναφορά στις έννοιες της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της Ευρώπης και η επίδραση με αυτές στη πολιτική σκηνή της χώρας, της επέτρεψε να παραμένει ως ξεχωριστό πολιτικό ρεύμα, παρά το μικρό της μέγεθος.
Όμως σήμερα αυτό το μέγεθος παραείναι μικρό και θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για την επιβίωση και το ρόλο της.
Για την εκλογική ήττα της ΔΗΜΑΡ
Από την ίδια της τη φύση η Ανανεωτική Αριστερά, ως ρεύμα ιδεών δηλαδή, δεν είχε όλες αυτές τις δεκαετίες μια σαφή κοινωνική αναφορά, κάτι που σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό είχαν τα μεγαλύτερα κόμματα (και γιαυτό άλλωστε ήταν μεγαλύτερα).
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δύο εκλογών Μαΐου και Ιουνίου του 2012. Το ποσοστό ήταν το ίδιο δηλαδή 6%, αλλά ήταν άλλο το 6% του Μαΐου και άλλο το 6% του Ιουνίου. Υπήρχε ένας κοινός σκληρός πυρήνας του 3% και τον Μάιο και τον Ιούνιο και δύο διαφορετικά 3% που προσετέθησαν αντίστοιχα στις δύο εκλογές. Διαφορετικά και πολιτικά και κοινωνικά.
Το εκλογικό μας σώμα από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αυτό δηλαδή που θεωρητικά κουβαλάγαμε, αποτελείτο από μεσαία και λίγο ανώτερα κοινωνικά στρώματα, που έστω και δύσκολα, είχαν επιβιώσει της κρίσης και πολιτικά ήταν ΄΄πιο δεξιό΄΄ από παλαιότερα. Ήταν κοινό που σε μεγάλο βαθμό το έπειθαν η έννοια της σταθερότητας και το success story της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως η πολιτική μας τον τελευταίο χρόνο (μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση) ήταν πολιτική υπεράσπισης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, που όμως είχαν γνησιότερο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ.Η ψήφος λοιπόν ήταν ΄΄γνήσια΄΄ και στη σταθερότητα και στη διαμαρτυρία. Έτσι η ΔΗΜΑΡ έπεσε σε κενό κοινωνικής εκπροσώπησης. Ταυτόχρονα ήρθε και το ΠΟΤΑΜΙ.
Όμως ο βαρύτατος τραυματισμός της ΔΗΜΑΡ, είναι το πλήγμα στο σκληρό της πυρήνα. Μικρότερος ίσως κατά τι από εκείνο το κοινό 3% που είχαμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.Κατ΄ άλλους αναλυτές 2,5 % και κατ΄άλλους 2% που φαινόταν ότι μας ακολουθούσε δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό δεν είναι κυρίως πρόβλημα κοινωνικής εκπροσώπησης, αλλά είναι κυρίως πρόβλημα πολιτικό. Ο σκληρός μας πυρήνας, υπήρχε ως ρεύμα ιδεολογικο-πολιτικό, όλες αυτές τις δεκαετίες, παρά τις εναλλαγές του εκάστοτε κομματικού φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς .Ο σκληρός μας πυρήνας ήταν το διαρκέστερο χαρακτηριστικό της Ανανεωτικής Αριστεράς που συνόδευε τις αξιακές μας επιλογές της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα με το πλήγμα στον σκληρό πυρήνα της Ανανεωτικής Αριστεράς, προφανώς δεν έπεισε και δεν απέδωσε κάτι η διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ προς τους πασοκογενείς (που φυσικά τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία).Είναι προφανές ότι ο΄΄3ος πόλος΄΄ απέτυχε.
Συμπερασματικά, βρέθηκε σε κρίση η ιδέα της αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ και ίσως ακόμη χειρότερα η ίδια η ύπαρξή της ΔΗΜΑΡ.
Τρεις θεωρητικές εκδοχές για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ
Τούτων δοθέντων και με σεβασμό στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των κομμάτων που επέλεξε ο λαός, ρεαλιστικά οι θεωρητικές εκδοχές για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ είναι τρεις.
1)Προς την κατεύθυνση της υπάρχουσας Κεντροαριστεράς.
Σε αυτή την αντίληψη η ευνοϊκότερη εκδοχή θα ήταν η κοινή εκλογική κάθοδος με την Ελιά( και δήθεν και το ΠΟΤΑΜΙ), με διατήρηση της αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ. Κατά σειρά η επόμενη εκδοχή θα ήταν η ομοσπονδοποίηση της Κεντροαριστεράς. Τέλος η δυσμενέστερη εκδοχή θα ήταν η ένταξη στην Ελιά. Προφανώς μια τέτοια κατεύθυνση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η ένταξη στην υπάρχουσα Κεντροαριστερά αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο, που όμως αν είναι το κύριο φυσιογνωμικό μας στοιχείο, έχει το μειονέκτημα να έχει την κατεύθυνση σύμπλευσης με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα μια τέτοια αποσπασματική επιλογή, θα έδιωχνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό τμήμα της ΔΗΜΑΡ.
2)Προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό θα έπαιρνε αρχικά τη μορφή της γειτνίασης της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια θα έπαιρνε τη μορφή της δορυφοροποίησης και τέλος θα έπαιρνε τη μορφή της ένταξης στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτόνομα δεν θα επιβίωνε εκλογικά, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχόταν ένα εκλογικό σχήμα ΄΄ΣΥΡΙΖΑ–ΔΗΜΑΡ΄΄. Και αυτή η εκδοχή αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο για αλλαγή στη χώρα, που όμως έχει το απαγορευτικό μειονέκτημα της πλήρους αδυναμίας ελέγχου των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιες απ΄ αυτές μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικές από τις δικές μας. Ταυτόχρονα αυτή η επιλογή, θα έδιωχνε προς την Ελιά, σοβαρό τμήμα της ΔΗΜΑΡ.
3)Προς την κατεύθυνση της αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ.
Ένα τέτοιο σχέδιο φαντάζει συμπαθές, δείχνει αξιοπρεπές, εμένα προσωπικά μου ταιριάζει απόλυτα, όμως έχει την καθοριστική αδυναμία ότι δεν θα επιβιώσει εκλογικά σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου στις εκλογές. Ταυτόχρονα (και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο της μη εκλογικής επιβίωσης), θα οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες και προς την Ελιά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια κατεύθυνση αυτόνομης πορείας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο στα πλαίσια ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου που θα συμπεριλάμβανε και εκλογικές συνεργασίες.
Αδιέξοδο;
Ας πιάσουμε το θέμα από άλλη πλευρά, δοκιμάζοντας να διατυπώσουμε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο.
Για τη στρατηγική της Ανανεωτικής Αριστεράς
Ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση της Ανανεωτικής Αριστεράς;
Δεν θυμάμαι ποτέ στα 46 χρόνια που υπάρχει, να έχουμε χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, άλλη διατύπωση από αυτή που λέει για έναν άλλο από τον κυρίαρχο νέο συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ένα νέο μπλοκ εξουσίας. Σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται στις πέραν της δεξιάς πολιτικές δυνάμεις.
Στην Ελλάδα σήμερα αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ (το ΚΚΕ ζει στο ΄΄επέκεινα΄΄, δηλαδή σε μια άλλη ζωή πέρα από την πραγματική).
Είναι δυνατό αυτό σήμερα; Όχι, φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των σημερινών επιλογών των κομμάτων αυτών. Όμως ο μόνος που μπορεί να το διατυπώσει είναι η ΔΗΜΑΡ, διατυπώνοντας ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο για ένα νέο μπλοκ εξουσίας, δείχνοντας έτσι το μέλλον και δοκιμάζοντας να το επηρεάσει. Αυτό άλλωστε έκανε πάντα η Ανανεωτική Αριστερά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και με την Δεξιά; Προφανώς και μπορεί να υπάρξει ως κυβέρνηση ανάγκης. Δεν είναι όμως αυτός ο στρατηγικός μας στόχος.
Μέσα σε μια τέτοια στρατηγική κατεύθυνση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, η εκλογική τακτική δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η εκλογική τακτική από μόνη της, δεν αποτελεί φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό. Σίγουρα δεν αποτελεί το κυρίως φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό και ακόμη περισσότερο δεν αποτελεί το μόνο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν απουσιάζουν η ιδεολογία, η θεωρία και η στρατηγική. Αυτό δυστυχώς ισχύει σήμερα στις συζητήσεις μας, όπου η εκλογική τακτική έχει αναγορευτεί ως το άπαν, κάνοντας αυτές τις συζητήσεις πολύ φτωχές.
Δεν ξέρω αν αυτά που γράφω ως αυτονόητα για την Ανανεωτική Αριστερά, συνεχίζουν να είναι αυτονόητα και στη ΔΗΜΑΡ σήμερα. Αν είναι, αν δηλαδή η συζήτηση γίνει σε αυτή τη βάση, θα μπορέσουν ίσως να κάνουν και τη συζήτηση μας για την εκλογική τακτική λιγότερο επώδυνη και περισσότερο σοβαρή, εντάσσοντας την μέσα σʼ ένα συνολικότερο σχέδιο.
Σημεία για έναν συνολικό πολιτικό σχέδιο
Θα κάνω μια αρχική απόπειρα ενός συνολικού σχεδιασμού σε σημεία, χωρίς να θεωρώ ότι είναι η απόλυτα ορθή. Το κάνω για να προκαλέσω μια συζήτηση που δεν θα είναι αποσπασματική:
1)Η ΔΗΜΑΡ επιλέγει τη συνέχιση της αυτόνομης πορεία της.
2)Η ΔΗΜΑΡ δοκιμάζει να διατυπώσει ένα προγραμματικό σχέδιο για ένα νέο μπλοκ εξουσίας, των πέραν της δεξιάς πολιτικών δυνάμεων (από ΠΑΣΟΚ μέχρι ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρώντας να τις επηρεάσει μέσω διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.
3)Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά με προτάσεις που έχουν σαφή προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς όμως να συμμετέχει στη δημιουργία κάποιου φορέα.
4)Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση με την ΝΔ, στην οποία ασκεί κριτική από προοδευτική κατεύθυνση.
5)Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει εκλογικές συνεργασίες, διατηρώντας την αυτονομία της.
Νομίζω πως υπάρχει πεδίο διαλόγου, που μπορεί να ενώσει τη ΔΗΜΑΡ και να εξασφαλίσει την επιβίωση της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Περί ηγετών της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Του Γαβρίλη Λαμπάτου , badiera.gr

1rei10c
Το ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς έχει διανύσει μια μακρά ιστορική πορεία.Ο χώρος είχε γνωρίσει μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μετά από οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα.Οι ηγέτες του Μπ.Δρακόπουλος και Λ.Κύρκος ήταν προσωπικότητες με αγωνιστικές περγαμηνές και διανοητική πυκνότητα. Έχαιραν σεβασμού σε όλο το πολιτικό φάσμα.Ο αείμνηστος Μπ.Δρακόπουλος είχε τολμήσει να εκφράσει την άποψη μετά απο μια οδυνηρή εκλογική μάχη, ότι και οι λαοί κάνουν λάθη. Κάτι τέτοιο σήμερα στην εποχή των εφήμερων τηλεοπτικών εντυπώσεων θα ήταν αδιανόητο.Ο Φ. Κουβέλης συνέχισε αυτή την παράδοση. Αναδείχθηκε μέσα απο μακρά επιτυχημένη πορεία τόσο στην κοινωνία, όσο και σε ηγετικές θέσεις στους κομματικούς φορείς της ανανεωτικής αριστεράς. Ασφαλώς, σε αυτή την εκλογική μάχη έγιναν σοβαρά σφάλματα.Τα μέλη του κόμματος επιθυμούν να συζητήσουν τα αίτια της ήττας με νηφαλιότητα. Δύο πράγματα απεχθανόμαστε. Τον πολιτικό κανιβαλισμό και τους αυτόκλητους σωτήρες των τηλεοπτικών πάνελ.Ο κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς δεν θα συμβιβαστεί με κατασκευασμένους ηγέτες από το μιντιακό σύστημα. Πολύ περισσότερο με διαδικασίες που δεν σέβονται τις καταστατικές αρχές του κόμματος.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η αξία της σιωπής

metarithmisi.gr

Δεν είναι εύκολη η διαχείριση μιας ήττας τόσο βαριάς, όσο αυτή που υπέστη η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Κανείς δεν περιμένει την τέλεια λύση και μάλιστα αμέσως. Χρειάζεται περίσκεψη, ψυχραιμία, σοβαρότητα, προβληματισμός βάθους και απεμπλοκή από τις προσωπικές ατζέντες.

Μέχρι στιγμής γίνονται όλα λάθος. Ξέσπασαν άγριοι καβγάδες, επιδείχθηκε μεγάλο άγχος μιντιακής προβολής, με αποτέλεσμα να διεξάγεται εσωκομματική μάχη τηλεοπτικής κατανάλωσης και με τηλεοπτικούς κανόνες. Και αυτό ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν δείχνουν να έχουν κάποια ολοκληρωμένη στρατηγική, να ξέρουν πού πηγαίνουν και πώς θα φτάσουν εκεί.

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει παραίτηση με μια δήλωση από την οποία απουσιάζει η αυτοκριτική, με αποτέλεσμα να θεωρείται από κάποιες πλευρές ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό και όχι για ειλικρινή πρόθεση.

Για να μην πέσει γρήγορα και άδοξα η αυλαία στο πολιτικό δράμα που βιώνει η ΔΗΜΑΡ, καλό είναι να υπενθυμιστεί η αξία της σιωπής που ποτέ δεν έβλαψε κανέναν όταν έπρεπε να βρει τρόπο άρσης ενός αδιεξόδου

Πέντε χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ , matrix24.gr
Αν κάτι χαρακτήριζε τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αυτό ήταν η αντισυμβατική για ενεργό πολιτικό, συνέπεια της δράσης, της σκέψης και της στάσης. Έτσι, δεν του ταιριάζουν αγιογραφίες και εργαλειοποιήσεις, δεν θα το ήθελε και ο ίδιος. Εραστής της ζωής, της πολιτικής και της κριτικής σκέψης, βαθύτατα αριστερός και δημιουργικά αντιφατικός. «Σκληρός», θεσμικός εκσυγχρονιστής, αλλά και οικολόγος ακτιβιστής, κινηματίας και «αντιεξουσιαστής».
 Μίλησε για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, όταν η Αθήνα γέμιζε τσιμέντο και οι παραλίες αυθαίρετα. Επέμενε ότι δραστηριότητες όπως η οικοδομή δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, όπως γινόταν ως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Μίλησε για την περιβαλλοντική κρίση. Ενέταξε την οικολογία στον πολιτικό και προγραμματικό λόγο της ανανεωτικής Αριστεράς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όχι ως μια απλή παράμετρο αλλά ως δομικό συστατικό της πολιτικής εκφώνησης του ΣΥΝ. «Οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής έχουν κοινωνικό πρόσημο, θα την πληρώσουν οι πιο φτωχοί και οι πιο αδύναμοι», υπογράμμιζε. Ο Παπαγιαννάκης ήταν από τους πρώτους και από τους λίγους που είδαν ότι δημιουργούνταν ένα νέο πεδίο σύγκρουσης του καπιταλισμού με την ανθρώπινη κοινωνία. Μιας σύγκρουσης παγκοσμίων διαστάσεων όπου έμπαιναν προβλήματα όχι μόνο ταξικής εκμετάλλευσης αλλά και επιβίωσης. Έφερε στις πρώτες γραμμές του αγώνα και της καθημερινής πάλης ζητήματα όχι μόνο για το μεροκάματο, αλλά και για την ποιότητα της ζωής, για την περιφρούρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
 Μίλησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχέσεις της με την κεντρική διοίκηση που άλλοτε θα πρέπει να είναι συγκρουσιακές και άλλοτε επικουρικές. Υπενθύμιζε: «Σοβαρή αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει».
 Υπογράμμιζε την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και συγκρότησης ενός ενιαίου παραγωγικού μοντέλου, όταν η «Αλλαγή» στήριζε με τα πήλινα πόδια των δανεικών χρημάτων την «Ελλάδα του 21ου αιώνα».
 Ήταν συνεπής φεντεραλιστής και ευρωπαίος. Προειδοποίησε εγκαίρως για την «εκρηκτική αντίφαση» και τη στρεβλή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και του ευρώ. Ανέδειξε τη θεσμική και πολιτική ανεπάρκεια της Ε.Ε. και πρότεινε την ισχυρή πολιτική – δημοκρατική ενοποίησή της, για να μπορεί να αντιμετωπίζει με όρους πολιτικής και όχι εκβιασμών, της αγοράς, τα οικονομικά ζητήματα και διλήμματα.
 Επέμενε σταθερά ότι η Αριστερά δεν μπορεί να περιορίζεται στην καταγγελία και να αποτελεί μόνο δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά πρέπει να έχει προγραμματικές προτάσεις και πολιτικό σχέδιο. Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη αναγκαιότητα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γίνει η Ευρώπη, πιο διαφανής, πιο δημοκρατική, πιο συνεκτική αλλά και για να μπορέσει η Ελλάδα να βαδίσει σε νέους δρόμους βασισμένους στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.
 Μίλησε για την παγκοσμιοποίηση ως τάση αναπόφευκτη στον σύγχρονο κόσμο, η οποία, κατά την άποψή του, έπρεπε να συντελεστεί με όρους πολιτικής και δημοκρατικής διεύθυνσης, και όχι αποκλειστικά οικονομικούς. Αφουγκράστηκε τον παλμό του alterglobal κινήματος, μπολιάστηκε απ’ αυτό και το μπόλιασε με τις ρηξικέλευθες ιδέες του. Ήταν βαθιά κινηματικός, αλλά δεν χάιδευε τα κινήματα.
 Στάθηκε εξαρχής και αταλάντευτα ενάντιος στη μεγάλη ολυμπιακή φιέστα της μίζας και του μπετόν «Αθήνα 2004». Έγραφε στις 5 Σεπτεμβρίου 2004: «Θα ακολουθήσουν μέρες λιτότητας, με τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες [...] το γιγάντιο κόστος έχει σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος [...] τεράστια η ανισορροπία που έφερε στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Ήταν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων όταν η «Αθήνα 2004» αποτελούσε το νέο «εθνικό όραμα» και όσοι εναντιώνονταν αντιμετωπίζονταν περίπου ως εθνοπροδότες. Και πρόλαβε να δει τη δικαίωσή του στην τεράστια επιβάρυνση των δημοσιονομικών, στα ολυμπιακά ακίνητα-κουφάρια που σαπίζουν ακόμη, αλλά και στο ότι η Αθήνα υπήρξε από τις ελάχιστες ολυμπιακές πόλεις που δεν κατάφερε να αποκομίσει καμία μακροχρόνια «προστιθέμενη αξία» από τη διοργάνωση των Αγώνων.
 Αρνείτο να σηκώσει σημαία με σφυροδρέπανα πολύ πριν την «περεστρόικα» και την κατάρρευση του «υπαρκτού».
Υπήρξε ένα καινοτόμο ριζοσπαστικό πνεύμα, που κόντρα στο ρεύμα, έθετε κριτικά και ανατρεπτικά ερωτήματα για τα πάντα. Οπαδός του ορθού λόγου, που δεν φοβόταν να συνδιαλλαγεί με πάθος και χωρίς ταμπού με κάθε φίλο και αντίπαλο. Εχθρός της «στρεψοδικίας» και αντίπαλος της λήθης και της παραπλάνησης, που γεννά «πατροκτόνους και μητροκτόνους που ζητούν την επιείκεια του δικαστηρίου λόγω ορφάνιας». Ο Παπαγιαννάκης, μαζί με άλλους, άνοιξε δρόμους, διαμόρφωσε καθοριστικά την ευρωπαϊκή, οικολογική, προγραμματική φυσιογνωμία της αριστεράς. Τον τιμούμε και τον ευχαριστούμε γι΄αυτή του την πολύτιμη παρακαταθήκη. Μας λείπει ο Παπαγιαννάκης… Δεν πρόλαβε να δει την Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης, δεν πρόλαβε να μας αναλύσει το φαινόμενο, δεν πρόλαβε να μας δώσει την «μεγάλη εικόνα»… Δεν πρόλαβε κι άλλα πολλά …

Κουβέλης: Αν έχω κάνει τόσα λάθη, ας αποδεχθούν την παραίτησή μου

ethnos.gr

Για την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του, την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, μίλησε σήμερα ο Φώτης Κουβέλης.

Κουβέλης: Αν έχω κάνει τόσα λάθη, ας αποδεχθούν την παραίτησή μου
Ο κ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον Real Fm, και ερωτηθείς για ποιο λόγο οδηγήθηκε στην παραίτηση και πως κατέληξε στην απόφαση αυτή, απάντησε: «Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από 4 μήνες –ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι πρέπει να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες. Είπα βέβαια, το βράδυ της Κυριακής, ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό θα απευθυνθώ στα όργανα. Και αυτό έκανα. Και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ».
Με αφορμή την κριτική που ασκείται στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραίτηση με αστερίσκο, ότι δηλαδή υποβάλλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος αλλά αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή θα παραμείνει στη θέση του, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Να επισημάνω ότι πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται, εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται. Αλλά εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Να την κάνουν αποδεκτή. Και βεβαίως επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος, και να αποφασίσουν. Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Και επειδή εγώ αισθάνομαι στρατιώτης στην υπόθεση αυτή, όχι μόνο γιατί ίδρυσα –μαζί με άλλους βέβαια- τη ΔΗΜΑΡ, αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου».
Σχετικά με τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει η ΔΗΜΑΡ, αν δηλαδή είναι κόμμα της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς ο υπό παραίτηση πρόεδρος απάντησε: «Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς, δηλαδή του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό έχει ως περιεχόμενο της πολιτικής, αυτό έχει ως πρόσημο και αυτό διεκδικεί να καταγράψει μέσα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Βεβαίως η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι η κεντροαριστερά στην Ελλάδα και όπως αυτή κατά τη γνώμη μου προσδιορίζεται, είναι μία πλειοψηφική δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό και όχι τυχαία έχουμε πει, έχω πει, ότι αυτή η κεντροαριστερά πρέπει να έχει ουσιαστικά προοδευτικό περιεχόμενο, αυτή η κεντροαριστερά πρέπει να έχει πρόσημο προοδευτικό, να μην είναι ούτε εξάρτημα, ούτε παράρτημα, ούτε προσθήκη σε μία συντηρητική πολιτική. Μόνον έτσι αυτή η πλειοψηφική παρουσία της μέσα στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα προφανέστατα για την εξυπηρέτηση του συλλογικού αγαθού, δηλαδή των πολιτών και της χώρας. Γι' αυτό και όχι τυχαία, είχα πει πολύ πριν από τις εκλογές ότι με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχω να χωρίσω τίποτα. Αλλά με ποιον κόσμο; Με αυτόν ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Η γενικόλογη αναφορά σε μία κεντροαριστερά χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και κοινωνικές διεκδικήσεις για αυτόν τον τόπο δεν έχει νόημα. Νόημα έχει από τη στιγμή που προωθεί το συλλογικό αγαθό, το συμφέρον της χώρας και κυρίως προωθεί εκείνη την πολιτική που είναι δυνατόν να οδηγήσει τα πράγματα προς μετατόπιση της πολιτικής από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μία ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».

Σπρώχνουν τον Κουβέλη σε «μόνιμη» παραίτηση

Κάθε άλλο παρά εκτόνωσε την κρίση στη ΔΗΜΑΡ η χθεσινή ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη, με την οποία αναλαμβάνει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και δηλώνει την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος.
dimar
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr

Καίτοι η πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη να δηλώσει πως παραιτείται έγινε από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ως κίνηση «κατευνασμού» της οξείας κριτικής που δέχεται εσωκομματικά, όλα δείχνουν πως τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Για την ακρίβεια, από την πρώτη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε ότι θα θέσει στη διάθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής την παραίτησή του, αρκετά στελέχη τον κατηγόρησαν πως επιχειρεί να «αναβαπτιστεί» μέσω των κομματικών διαδικασιών.
Σενάρια
Το σενάριο που προωθούσαν χθες οι ασκούντες κριτική στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν σκοπεύει να αφήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά προβαίνει σε ελιγμούς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είτε θα υπέβαλλε στα όργανα την παραίτησή του γνωρίζοντας πως αυτή δε θα γίνει αποδεκτή, είτε θα παραιτείτο όντως για να βάλει ξανά υποψηφιότητα στο προσεχές Συνέδριο και να επανεκλεγεί με υψηλά ποσοστά.
Μπρα ντε φερ
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη, πολλά στελέχη του κόμματος τον πιέζουν σε «μόνιμη» παραίτηση -δηλαδή αλλαγή ηγεσίας στο συνέδριο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο παρασκήνιο πολλά στελέχη της μειοψηφίας πιέζουν τον Σπύρο Λυκούδη να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, αν και ο τελευταίος έχει επισημάνει -και στη συνάντηση που είχε προχθές με τον Φώτη Κουβέλη, αλλά και δημοσίως- πως «δεν θέτει θέμα ηγεσίας στη ΔΗΜΑΡ». Τον κ. Λυκούδη, μάλιστα, «υπέδειξε» χθες ως το στέλεχος που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Φώτη Κουβέλη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου.
Διεύρυνση πιέσεων
Ωστόσο, το ανησυχητικό για την παρούσα ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πλέον ο Φώτης Κουβέλης δεν πιέζεται μόνο από την «Μεταρρυθμιστική Τάση» (δηλαδή την τάση Λυκούδη, Ψαριανού, Παπαδόπουλου κ.α.) να δεχθεί αλλαγή ηγεσίας, αλλά και από στελέχη που τον στηρίζουν. «Ο κύκλος του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έκλεισε. Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ενωμένης Κεντροαριστεράς ή ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», επισήμανε χθες ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, ενώ ο -επίσης «προεδρικός»- βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης είπε: «Με πονάει πολύ η παραίτηση του πρόεδρου, Φώτη Κουβέλη. Μεγαλώσαμε στα ίδια χώματα και περάσαμε από πολλές δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Όμως, η παραίτησή του δείχνει το υψηλό του ήθος και την πολιτική ευαισθησία ενός Αριστερού άνδρα. Είμαι σίγουρος ότι με την εμπειρία του θα βοηθήσει τη νέα κομματική ηγεσία στα επόμενα βήματα ώστε να βγει η ΔΗΜΑΡ από την κρίση».
Διαδοχή ή διάσπαση
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της μειοψηφίας -πλην του Σπύρου Λυκούδη που, όπως προαναφέρθηκε, δεν θέτει θέμα ηγεσίας δημοσίως τουλάχιστον- ουσιαστικά απειλούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως αν η παραίτησή του είναι «προσωρινή»ή «ελιγμός», τότε θα διασπαστεί το κόμμα. Συγκεκριμένα, στελέχη όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έχουν σημειώσει πως αν το συνέδριο κληθεί να επικυρώσει την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη ή την πολιτική μη διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά, τότε οι ίδιοι δε θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο αυτό. Μ' άλλα λόγια, θα αποχωρήσουν από το κόμμα και η ΔΗΜΑΡ θα διασπαστεί. Κατά της διεξαγωγής ενός τέτοιου συνεδρίου, εξάλλου, έχει ταχθεί δημοσίως και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, δεν προτίθεται να παραστεί στην εν λόγω κομματική διαδικασία.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παραίτηση Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ

euro2day.gr

«Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου», υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης.
Παραίτηση Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ
Με μια λιτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του. Οπως αναφέρει:
«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.
Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.
Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες.
Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

ΤΡΕΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ

matrix24.gr
Σε σοβαρή δοκιμασία τίθεται πλέον η ενότητα της ΔΗΜΑΡ, καθώς η δεινή εκλογική ήττα του κόμματος στις Ευρωεκλογές έχει βαρύνει πολύ το εσωκομματικό κλίμα, έχει οδηγήσει πολλά στελέχη σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και πλέον η Αγίου Κωνσταντίνου παρουσιάζει εικόνα αλληλοσπαραγμού.
dimar
Αν και προσώρας δεν φαίνεται κάποιο από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να ανοίγει την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, η εικόνα αλληλοσπαραγμού –«ξεκατίνιασμα», το λένε πολλοί εντός της Αγίου Κωνσταντίνου…- προκαλεί νέες πληγές που έρχονται να προστεθούν στα σοβαρά μετεκλογικά τραύματα του κόμματος.
Συναντήσεις ενότητας
Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη διαβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα ακούσει όλες τις απόψεις πριν εισηγηθεί την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να προκύψει μία μετεκλογική κατάσταση κατά το δυνατόν «συνθετική», που θα τους χωρά όλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει ξεκινήσει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, χθες, ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας, Σπύρο Λυκούδη, την ώρα που υφίσταται σκληρή κριτική από πολλά στελέχη της ίδιας «τάσης» όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Βασίλης Οικονόμου και άλλοι.
Τρεις γραμμές
Πάντως, ενόψει της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Παρασκευή, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο σαββατοκύριακο, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να διαμορφώνονται τρεις βασικές «γραμμές». Ο Φώτης Κουβέλης και οι συνεργάτες του προκρίνουν μία σταθερή πορεία ανασυγκρότησης, με καθαρότερο λόγο αλλά χωρίς διαφοροποιήσεις στη στρατηγική: μ’ άλλα λόγια, η συγκεκριμένη άποψη δεν περιλαμβάνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την σύσταση του «τρίτου πόλου».
Η δεύτερη άποψη, αυτή της μειοψηφίας, είναι να αλλάξει εντελώς γραμμή το κόμμα. Να αποκτήσει πιο «φιλοκυβερνητικά» χαρακτηριστικά, να στηρίζει τις όποιες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και να έρθει γρήγορα σε διάλογο με την «Ελιά», το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» για συνεργασία και ανάληψη προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του χώρου.
Παράλληλα, δεν λείπει και η τρίτη άποψη, που φέρεται να εκφράζεται από στελέχη όπως ο Γιάννης Πανούσης, η οποία προβλέπει την προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ –είτε σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής είτε ακόμη και σε οργανωτικό επίπεδο.
Κατά του Συνεδρίου ο Λυκούδης
Tην ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ζητώντας νηφαλιότητα στις αντιδράσεις, αλλά και γενναιότητα στην παραδοχή του οδυνηρού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.
Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Λυκούδης δεν θέλησε να σχολιάσει την αντιπαράθεση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ιδίως τον «πόλεμο» ανακοινώσεων Ψαριανού-Μαχαίρα.
Τάχθηκε κατά της πραγματοποίησης έκτακτου συνεδρίου, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά στα αρμόδια όργανα.

Ρεπούση: Ελπίζω να μην υπουργοποιηθεί κανείς από την ΔΗΜΑΡ

Tvxs Συνέντευξη


27 Μάιος. 2014
Νίκος Μίχος tvxs.gr

«Η χώρα χρειάζεται μια διακυβέρνηση προοδευτική που να ξανασκεφθεί τη διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση και με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης», τονίζει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση. Όσον αφορά τα σενάρια επιστροφής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, η ίδια δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύμπραξη με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ότι δεν μπορούσε ούτε στο παρελθόν. Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι την ίδια άποψη θα έχουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.


Παράλληλα, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στις αιτίες της εκλογικής αποτυχίας από τον Γρηγόρη Ψαριανό, δεν στρέφει τα βέλη της προς την ηγετική ομάδα της Αγίου Κωνσταντίνου. Αποδίδει ευθύνες στο σύνολο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία απέτυχε να διατυπώσει «σαφές πολιτικό αριστερό στίγμα» κρατώντας μια μετριοπαθή στάση.

Παρά την απουσία αυτού του σαφούς στίγματος, που διαπιστώνει, διαφωνεί με στελέχη, όπως ο Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Βασίλης Οικονόμου, για συμμετοχή στις διεργασίες για την κεντροαριστερά εάν δεν υπάρχουν «οι θεμελιώδεις παραδοχές που την προσδιορίζουν ως αριστερά».

Που πιστεύετε ότι οφείλεται το εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ;

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ κατά την άποψή μου οφείλεται και σε αντικειμενικούς και σε υποκειμενικούς λόγους. Για να ξεκινήσω από τους δεύτερους θα έλεγα ότι η ΔΗΜΑΡ έστειλε διπλά μηνύματα στους πολίτες. Δεν οριοθέτησε την πολιτική συμμαχιών της επιμένοντας σε ένα «ούτε-ούτε» που τελικά κατάληξε σε πλήρη εκλογική αποτυχία. Δεν κατάφερε επίσης να ανασυγκροτήσει την κεντροαριστερά ή το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που ήταν και γενέθλιος στόχος της.

Η προοδευτική συνεργασία που επιχείρησε δεν προχώρησε παρά μόνον αθροίζοντας διάφορους αξιόλογους μεν αλλά μεμονωμένους πολιτικούς. Από κει και πέρα και σε συνδυασμό με τις υποκειμενικές της αδυναμίες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνθήκες της πόλωσης και το εκβιαστικό δίλημμα του Βενιζέλου. Οι πολίτες που υποστηρίζουν τη ΔΗΜΑΡ όσο και αν υποφέρουν δεν επιθυμούν εκλογές διότι φοβούνται την πολιτική αποσταθεροποίηση. Ένα σημαντικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ οδηγήθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να αποφύγουμε τις εκλογές.

Υπήρχε επίσης και το Ποτάμι στο οποίο βρέθηκαν ηχηρά ονόματα της δικής μας ανανεωτικής αριστεράς, όπως αυτό του Μίλτου Κύρκου που εκλέχτηκε και ευρωβουλευτής. Όλα έπαιξαν το ρόλο τους αλλά το πιο σημαντικό ήταν η απουσία σαφούς πολιτικού αριστερού στίγματος από τη μεριά μας.

Πρέπει να προσχωρήσει η ΔΗΜΑΡ σε διεργασίες για την κεντροαριστερά;

Εξαρτάται από τις πρωτοβουλίες, από ποιόν παίρνονται, με τι στόχο και με ποιες θέσεις. Η κεντροαριστερά δεν είναι αυτοσκοπός και δεν γίνεται χωρίς την αριστερά και τις θεμελιώδεις παραδοχές της. Αυτές που την προσδιορίζουν ως αριστερά. Από την άλλη μεριά, είναι σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει. Και ταυτόχρονα, η χώρα χρειάζεται μια διακυβέρνηση προοδευτική που να ξανασκεφθεί τη διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση και με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η πλήρης ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Προφανώς υπήρχαν πτυχές που έφερναν σε αδιέξοδο το κοινωνικό κράτος. Προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Αυτό όμως που συντελείται από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι η επιστροφή σε ένα παρελθόν που πρέπει ν’ αφήσουμε πίσω μας οριστικά. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται ο σχηματισμός ενός μπλοκ δυνάμεων με κοινές ανησυχίες και στόχους. Όχι όλους αλλά κάποιους. Διαφορετικά δεν πρόκειται να ζήσουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Θα μας κυβερνούν όσοι μας έφεραν στην καταστροφή με ρητορική σωτήρα. Θα μας καταστρέφουν για να μας σώσουν.

Ακούγονται τα σενάρια επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με αφορμή τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή και αν ναι, θα αποδεχθείτε πρόταση υπουργοποίησης;

Δεν ξέρω τι ακούγεται και από ποιους. Κατά την άποψή μου, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συνυπάρξει σε μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν μπορούσε εξαρχής. Ήταν θέμα αντοχής, πόσο θα διαρκούσε η παραμονή της σε μια δεξιά κυβέρνηση με ατζέντα συντηρητική και μέτρα κοινωνικά άδικα, μια κυβέρνηση που ακόμα και στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα κινείται με πελατειακά και κομματικά κριτήρια. Αυτή ήταν εξαρχής η θέση μου. Πόσο μάλλον τώρα.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποδοχής οποιασδήποτε πρότασης υπουργοποίησης σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ελπίζω ότι αυτό ισχύει για όλους τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου

www.inewsgr.com
Φωτογραφία για Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου
Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 Κύριε Θεοχαρόπουλε, συντριπτική ήττα για τη Δημοκρατική Αριστερά. Γιατί; και τι σκοπεύετε να κάνετε;

Είναι πολύ αρνητικό το αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε τις αιτίες αναλυτικά και να δούμε τις αιτίες όχι απλά για να τις δούμε, αλλά για να λύσουμε το πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο σύγκλισης των οργάνων.

Θέμα ηγεσίας υπάρχει; Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ο αρχηγός, μετά από μια τέτοια ήττα, θα είχε φύγει το βράδυ των ευρωεκλογών.

Στη Δημοκρατική Αριστερά έγινε η διαδικασία επανεκλογής του Προέδρου πριν 4 μήνες. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το αν είχε γίνει πριν 3 χρόνια. Είναι πολύ πρόσφατο.

Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν κυρίως τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε. Και όχι μόνοι μας, αλλά και με ευρύτερες δυνάμεις.

Είναι αλήθεια ότι τελικά δεν έπεισε η επιχειρηματολογία η οποία είχαμε για μια κεντροαριστερά με προοδευτικό περιεχόμενο, έτσι όπως την οριοθετούμε σε κάποια ζητήματα. Είναι αλήθεια ότι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα, και το λαμβάνουμε το μήνυμα, ότι δεν έπεισε σε ορισμένα σημεία και συνεπώς θα πρέπει να δούμε αναλυτικά το πώς και το γιατί.

Είστε ανοικτοί στην πρόταση να μπείτε στη συζήτηση και με το ΠαΣοΚ και με το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς;

Εμείς είμαστε ανοικτοί, γενικά, σε συζητήσεις. Είμαστε από τα πιο συνεργατικά κόμματα, με την έννοια ότι συνεργαστήκαμε και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με δυνάμεις με τις οποίες είχαμε ιδεολογικές διαφορές. Αυτό που λέγαμε και αυτό που λέμε είναι ότι σημασία έχει το πολιτικό περιεχόμενο των συνεργασιών. Και να σας πω τι εννοώ. Το Ποτάμι έχει ορισμένες χρήσιμες θέσεις, όμως να σας πω τι με προβληματίζει. Το Ποτάμι δεν οριοθετείται στην κεντροαριστερά. Δεν αυτοπροσδιορίζεται στην κεντροαριστερά. Είναι ένα θέμα να δει πολιτικά και το ίδιο το που βρίσκεται.

Σας κόστισε ότι φύγατε από την κυβέρνηση;

Είναι χρήσιμο το ερώτημα, βέβαια θέλει μια ανάλυση, θα σας πω την άποψή μου. Θα μπορούσαν να αναλυθούν καλύτερα οι αιτίες της εξόδου από την κυβέρνηση. Ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αυτό που μας οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο, όχι γιατί έφταιγαν οι πολίτες, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή δεν επικοινωνήσαμε στο άριστο επίπεδο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε καμιά επαφή; Γιατί πολλοί λένε ότι ούτε με το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία θέλατε να συζητάτε ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντίθετο, θέλουμε να συζητάμε για το καλό της πατρίδας και της χώρας. Το αποδείξαμε γιατί συγκυβερνήσαμε με την πολιτική δύναμη που είχαμε ιδεολογικές διαφορές. Αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολλά σημεία οι θέσεις της αποτελούν ένα εκκρεμές. Για παράδειγμα υπάρχει θέμα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ένωση, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.

Για την Χρυσή Αυγή

Τα αποτελέσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ανησυχητικά. Αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή. Θέλω να το τονίσω. Έχουμε τρεις Ευρωβουλευτές, που στέλνει η χώρα μας από την Ακροδεξιά. Είναι τρίτο κόμμα. Κανένας δεν πρέπει να επιχαίρει για αυτά τα αποτελέσματα.

Για το νέο πολιτικό σκηνικό

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι πρώτη. Από την άλλη τα ποσοστά της δεν ξεπέρασαν τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012 κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει δυναμική αυτήν τη στιγμή.  Η Ν.Δ. είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω και το ΠαΣοΚ  4 ποσοστιαίες μονάδες. 11 μονάδες λοιπόν η συγκυβέρνηση αυτήν τη στιγμή κάτω. Γεγονός που δείχνει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής τώρα. Αυτές οι 11 ποσοστιαίες μονάδες μείωση δείχνουν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής άμεσα, με ανάπτυξη, απασχόληση, θέσεις  εργασίας. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένες προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό σύστημα

Καταθέσαμε την πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών.  Απλή αναλογική. Δεν μπορεί το πρώτο κόμμα να έχει 25%, 26% και να παίρνει επιπλέον 50 έδρες και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Κάναμε μια πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα, το οποίο δεν το έχει φέρει ακόμα η κυβέρνηση. Και επίσης αλλαγές μπορούν να γίνουν με απλό νομοθέτη. Χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, όπως είναι το ασυμβίβαστο Υπουργού - Βουλευτή, όπως είναι η μείωση του αριθμού των Βουλευτών, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, αύριο.

ΔΗΜΑΡ : ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

27 May, 2014 , ipyxida.gr
Η εκλογική κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις πρόσφατες εκλογές, που έλαβε 1,2%, έχει προκαλέσει σοκ στα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς καθώς το κόμμα περιδινείται σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και αναζήτησης ευθυνών για την ήττα.
Mέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας και αλλαγής στρατηγικής μετά την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του κόμματος από τις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται μετέωρος μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώνονται στο κόμμα με βάση την πρόταση που καταθέτουν για την επόμενη μέρα του κόμματος: από τη μία πλευρά στελέχη κυρίως από την κομματική πλειοψηφία και βουλευτές όπως ο Γιάννης Πανούσης που υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανοίξει τον δρόμο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη που προτείνει τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου άνοιξε πρώτος το θέμα με χτεσινές του δηλώσεις, ζητώντας από τον πρόεδρο του κόμματος «να διευκολύνει τις εξελίξεις» υπονοώντας ότι ο Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος προκειμένου να ανοίξει η προοπτική διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο κ. Οικονόμου εκτιμά ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του κόμματος πρέπει να ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες καθώς από τις κάλπες προέκυψε πλήρης αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας σε σχέση με τις συμμαχίες και την έξοδο από την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά προτείνει ένα συνέδριο εκλογής προέδρου και ηγετικής ομάδας διαφωνώντας με «εσωκομματικές διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας Σπ. Λυκούδης σε δηλώσεις του ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αναγνωρίσει με γενναιότητα τα αίτια της ήττας του κόμματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται αλλαγή της ηγετικής ομάδας που οδήγησε το κόμμα στην εκλογική συντριβή, σημειώνοντας: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι πολιτικές δεν έρχονται από μόνες τους. Κάποιοι τις αποφασίζουν, κάποιοι τις ασκούν και τις εφαρμόζουν».
Στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που είχε διαφωνήσει με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και την άρνηση του κόμματος να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζουν ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα του κόμματος η διαδικασία του συνεδρίου αφού ουσιαστικά θα τεθούν σε λειτουργία οι ίδιοι μηχανισμοί που επιβεβαίωσαν στο προηγούμενο συνέδριο την πολιτική η οποία καταδικάστηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Γ. Πανούσης, ο οποίος έχει διευρύνει τον κύκλο των επαφών του με βουλευτές του κόμματος, έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας υπονοώντας τον πρόεδρο Φ. Κουβέλη και την ηγετική ομάδα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» χαρακτήρισε λανθασμένη τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του κόμματος, για τον οποίο υπογράμμισε ότι έχει τον αέρα της διακυβέρνησης.
Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ Μπαράζ επαφών με στελέχη
Επαφές με στελέχη και βουλευτές του κόμματος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Φώτης Κουβέλης εν όψει της κοινής συνεδρίασης βουλευτών και ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με κύκλους της Αγίου Κωνσταντίνου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να παραιτηθεί αλλά να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο στα κομματικά όργανα, που θα καταλήξουν σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας του κόμματος. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ μάλιστα αναφέρουν ότι όποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει τον Φώτη Κουβέλη θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει στο συνέδριο, προκαλώντας έτσι την εσωκομματική αντιπολίτευση να «παίξει» στο προνομιακό κομματικό πεδίο για τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.
Οι συνεργασίες Σε έναν ευρύ κύκλο στελεχών της πλειοψηφίας μεταξύ των οποίων και του «Αριστερού Δικτύου» αλλά και στενών συνεργατών του Φ. Κουβέλη ενισχύεται η άποψη ότι το κόμμα δεν μπορεί πλέον να αρνείται τη συνεργασία τόσο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να ξεκινήσει η προσέγγιση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει του τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης σε χτεσινή του συνέντευξη δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και πως τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο σύγκλησης των οργάνων για την αναζήτηση των αιτιών της ήττας.
Αφησε να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου του κόμματος αφού η διαδικασία επανεκλογής του προέδρου έγινε μόλις πριν 4 μήνες. «Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν κυρίως τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε» είπε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.
Νίκος Β. Τσίτσας

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κουβέλης: Αρνητικό το αποτέλεσμα, η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα

badiera.gr

Για αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο λίγο μετά τις 11 μ.μ. ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης ο οποίος ευχαρίστησε όσους τίμησαν την προσπάθεια με την ψήφο τους.«Η ΔΗΜΑΡ είναι βαθιά δημοκρατικό κόμμα, θα εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα μέσω των διαδικασιών. Θα συζητήσουμε το μήνυμα και τις αιτίες του» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης ανοίγοντας ουσιαστικά έναν κύκλο εσωτερικών διεργασιών στην Αγίου Κωνσταντίνου.«Η ΔΗΜΑΡ είναι και θα είναι παρούσα στην πολιτική σκηνή του τόπου» τόνισε ο Φ. Κουβέλης στο λιτό μήνυμά του για τις ευρωεκλογές, που έφεραν το κόμμα του σε ένα απογοητευτικό ποσοστό περί του 1,3%.

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ψηφίζουμε με υπερηφάνεια Δημοκρατική Αριστερά


Μα φύγατε από την κυβέρνηση. Μα μπήκατε στη κυβέρνηση. Μα δεν πήγατε στη Ελιά και τους 58. Μα οι πλειοψηφίες, μα οι μειοψηφίες. Μα τα ποτάμια και τα σακίδια…
Τίποτα από όλα αυτά.
Ο κόσμος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα πάει σήμερα στη κάλπη με αυτοπεποίθηση, κυρίως  όμως με υπερηφάνεια. Γιατί δεν είναι μόνος του.
Μαζί του θα είναι η ιστορική παράδοση δεκαετιών. Μαζί του θα είναι η δραματική ιστορική δικαίωση των ιδεών της Ανανεωτικής  Αριστεράς. Μαζί του θα είναι οι πιο σπουδαίες στιγμές του λαϊκού κινήματος. Μαζί του θα είναι τα αίματα και δάκρυα της Αριστεράς. Μαζί του θα είναι ο Ηλίας Ηλιού, ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος , ο Μιχάλης Παπαγιανάκης και χιλιάδες άλλοι ανώνυμοι αγωνιστές. Μαζί του θα είναι το ΚΚΕ Εσωτερικού και ο Ρήγας Φεραίος.
Τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι χρήσιμες συζητήσεις για την Κυριακή το βράδυ. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε. Δεν είναι η τελευταία. Έρχονται πολλές και μεγάλες μάχες. Αλλά το ξέρουμε. Η Ανανεωτική Αριστερά έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Ήταν και θα είναι εδώ.
Ψηφίζουμε με υπερηφάνεια Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Φ. Κουβέλης: Μετατρέψτε την εκτίμηση σε ψήφο

www.dimoi-news.gr
 

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014.
«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.
Ξέρω την εκτίμηση σας στη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία.
Αυτή η εκτίμηση πρέπει την Κυριακή να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Δώστε μας δύναμη για να επιβάλλουμε προοδευτικές λύσεις.
Δώστε μας δύναμη για μια νέα πορεία της χώρας.
Δώστε μας δύναμη για να γίνει ισχυρή η πολιτική μας. Η πολιτική για την προοδευτική έξοδο από την κρίση. Η προοδευτική πολιτική για την κοινωνία και τη χώρα. Με ευθύνη και σταθερότητα.
Η Δημοκρατική Αριστερά Προοδευτική Συνεργασία είναι η εγγύηση για την κοινωνία και την Ελλάδα».

Με το άρωμα της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Του Μιχάλη Σαμπατακάκη , badiera.gr

ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ1
“Τι θα σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου να μην υπάρχει ΔΗΜΑΡ;” ρώτησε η δημοσιογράφος τον Φώτη Κουβέλη.
Πριν από πάρα πολλά χρόνια έγραφα:
«Τα νεανικά μας χρόνια και η σχέση μας με την πολιτική και τον πολιτισμό τον καιρό της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, καθορίστηκαν βαθιά από την εμφάνιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη του ρεύματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Ζώντας τότε αρκετοί από εμάς την πιο ακραία μορφή του καπιταλισμού και του ατλαντισμού, τη δικτατορία και αγωνιζόμενοι εναντίον της, μάθαμε ταυτόχρονα να αγωνιζόμαστε κατά του σταλινισμού και του δογματισμού. Νοιώσαμε βαθιά τη διάσπαση σε ανανεωτές και δογματικούς του ΚΚΕ, το Γαλλικό Μάη, την Άνοιξη της Πράγας. Οργανωθήκαμε στο ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ, τη νεολαία του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ. Αγαπάμε την πολιτική μας ιστορία.
Μάθαμε να διαβάζουμε Έλληνες ποιητές. Μάθαμε, σχεδόν ανακαλύψαμε, να ταυτίζουμε την έννοια του σοσιαλισμού με την έννοια της δημοκρατίας, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να είμαστε Ευρωπαίοι ενώ ήμασταν ταυτόχρονα αριστεροί.  Ζήσαμε μια μικρή-όχι τη μόνη-πολιτιστική νησίδα στη χώρα μας, μια μικρή -όχι τη μόνη-αντίσταση στη βαρβαρότητα. Και νομίζουμε πώς αφήσαμε ίχνη…»
Υπάρχει κόκκινη κλωστή από τότε μέχρι σήμερα, συνδέοντας τα; Αφήνουμε σήμερα ίχνη; Και τι θα σημαίνει για τη πολιτική ζωή του τόπου σήμερα, να μην υπάρχει Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά;
Μπορεί να επιβραβεύεται το “success story” της ΝΔ, με 1.500.000 ανέργους;
Μπορεί να επιβραβεύεται ο θυμός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μέσα στην Ευρώπη;
Μπορεί να επιβραβεύεται η δορυφορική σχέση του ΠΑΣΟΚ με τις συντηρητικές πολιτικές;
Μπορεί να επιβραβεύεται η θολούρα και το “εγώ” στη πολιτική, που έχει το ΠΟΤΑΜΙ;
Μπορεί να επιβραβεύεται το ΚΚΕ, που αποτελεί την αντιπροσωπεία ενός εργοστασίου (του “υπαρκτού σοσιαλισμού”) που έχει κλείσει;
Μπορεί τέλος να επιβραβεύεται ακόμη και μια εγκληματική συμμορία από ναζί, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;
Αυτά τα κόμματα αξίζουν στο λαό μας;
Η Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά έχει βαθιές  ρίζες στη νεότερη πολιτική ιστορία
της χώρας. Έχει ήθος και βαριά αγωνιστική παρουσία σε όλες τις δύσκολες στιγμές.
Υπερασπίζοντας την κοινωνία, την δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Σήμερα μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι ο καταλύτης για αλλαγή πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και απεξάρτησης του από συντηρητικές πολιτικές .Ταυτόχρονα μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι ο καταλύτης για αλλαγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση ενός ρεαλιστικού προγράμματος με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης έχουν την εκτίμηση του λαού. Χρειάζονται και την ψήφο του.
Η Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά, η ΔΗΜΑΡ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, χρειάζεται να υπάρχει δυνατή, για να είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κουβέλης: Είμαι βέβαιος ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στην Ευρωβουλή

in.gr

Τη βεβαιότητά του ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στην Ευρωβουλή εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης.

«Δεν είμαι υπεραισιόδοξος» δήλωσε στον Βήμα 99,5, τονίζοντας ότι αυτό εκλαμβάνει από τις συναντήσεις και τις επαφές που έχει με τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στον εκλογικό χάρτη μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Βλέπω να έρχονται νέα μέτρα και τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η χώρα το 2014 να πορευτεί προς τις κάλπες» τόνισε.

Σχολιάζοντας την πτώση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ένα μέρος των πολιτών πιστεύει ότι θα έπρεπε το κόμμα του να μείνει στην κυβέρνηση. «Ίσως φταίμε κι εμείς γιατί δεν εξηγήσαμε στον κατάλληλο χρόνο γιατί φύγαμε» είπε.

«Θεωρώ ότι το 2012 ορθά πράξαμε όταν δώσαμε κυβερνητική λύση, καθώς η χώρα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε: «Η προγραμματική συμφωνία, ωστόσο, δεν τηρήθηκε και έτσι αποχωρήσαμε. Δεν επέλεξα να έχω διακοσμητικό ρόλο».

Ο κ. Κουβέλης απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση, αλλά και συνεργασίας με τον «σημερινό» ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολιτική εκκρεμούς. Δεν έχει σαφήνεια στις θέσεις του και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους» τόνισε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποσχεσιολογία» και «αντιφάσεις».

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει με προοδευτικό περιεχόμενο και να βρει ενιαία πολιτκή έκφραση. «Ή θα υπάρξει ως προοδευτική Κεντροαριστερά ή δεν θα υπάρξει καθόλου και θα πάρω τις ανάλογες πρωτοβουλίες» είπε.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που υπάρχει με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ούτε να κάνει νεύματα». Είπε ότι κανείς πλέον δεν είναι ανυποψίαστος για το τι είναι η Χρυσή Αυγή και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προφανέστατα δεν θέλουμε αυτές τις ψήφους. Το λέμε αυτό κατηγορηματικά».