Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012


Τσούκαλης: "Δεν θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν καταργήσει το μνημόνιο"

Πρώτη καταχώρηση: 30/11/2012 , enikos.gr


«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι θα καταργήσει με ένα άρθρο το μνημόνιο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση ενδεχόμενης συνεργασίας», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
«H ΔΗΜΑΡ απαιτεί να διασαφηνιστούν όλες οι γκρίζες ζώνες που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο, η χθεσινή μας διαφωνία είχε να κάνει με τη θεσμική διαδικασία»,  είπε για την ψηφοφορία στη βουλή, για την εξεταστική επιτροπή.
«Όταν αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξέραμε ότι αυτά τα κόμματα μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε. Αλλά έπρεπε να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση. Δυστυχώς για τη χώρα, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση», κατέληξε ο κ . Τσούκαλης. 

Σισύφειο χρέος

Της Ελένης Κωσταρέλου , efsyn.gr

Νέα κρίση χρέους ύστερα από 10 χρόνια βλέπει η Κομισιόν, αδειάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που πανηγυρίζουν για την… επιτυχή συμφωνία των Βρυξελλών.
 
Καταλυτική είναι η χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισημαίνει ότι λόγω των μεταθέσεων στις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων των δανείων, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά το 2022 αντιμέτωπη με σημαντικά χρέη, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν.

Εξέλιξη η οποία μπορεί να κρατήσει τη χώρα εκτός των αγορών, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Η επιστροφή στις αγορές δυσχεραίνεται από τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το 2022 και μετά».

Σύμφωνα με την έκθεση, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 πρέπει να υπάρξουν νέα έκτακτα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη και τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.

Τα ίδια και από τη Moody’s

Ανάλογη στάση κρατάει και η Μoody’s, η οποία βλέπει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη από τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, και εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας παραμένει υψηλή καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος.

Η βελγική ημερησία «Ντε Τάιντ» γράφει ότι με τη συμφωνία αυτήν το Εurogroup κέρδισε απλώς λίγο χρόνο μέχρις ότου παρέλθουν οι γερμανικές και οι ιταλικές εκλογές.

Στην έκθεση της Επιτροπής αποσαφηνίζεται ότι το 10ετές μορατόριουμ πληρωμής των τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και ότι η επαναγορά χρέους απευθύνεται σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις κίτρινες κάρτες που δίνει η Ε.Ε. στην Αθήνα και αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συσσώρευση κολοσσιαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, οι οποίες έχουν ήδη διογκωθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Την ώρα που η Κομισιόν αδειάζει την κυβέρνηση για τη συμφωνία του χρέους, οι τραπεζίτες ζητούν γην και ύδωρ απαιτώντας εγγυήσεις 10 δισ. ευρώ για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες Γιώργο Ζανιά (Εθνική), Δ. Ματζούνη (Alpha), Ν. Nανόπουλου (Εurobank) και Στ. Λεκάκου (Πειραιώς) μπορεί να μην οδήγησε σε λύση, αλλά το ραντεβού τους ανανεώθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη κι εφόσον προηγηθεί η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών εμφανίστηκαν με διαφορετικές προτάσεις, που έχουν:

- Εναν κοινό στόχο: να διατηρήσουν την αυτονομία των τραπεζών τους και

- Ενα προαπαιτούμενο: να μην υποστούν κανένα απολύτως κόστος.

Τα σενάρια που κυριάρχησαν στο τραπέζι των συζητήσεων εντοπίζονται σε εγγυήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στα ελληνικά ομόλογα ή «credit enhancement» και σε αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη.

Οι νέες εγγυήσεις υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 70% της αξίας των ομολόγων 14 δισ. που έχουν στην κατοχή τους, μετά το πρώτο PSI.

Ακόμα, εξετάστηκε και το ζήτημα των ομολόγων ιδιωτών αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι τράπεζες μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Παρότι το τραπεζικό σύστημα έχει να λαμβάνειν 23,8 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου, η κυβέρνηση διά στόματος του Γιάννη Στουρνάρα δεν φαίνεται να… πιέζει και πολύ τους τραπεζίτες να μπουν στο κούρεμα και να επωμιστούν το κόστος των 4 δισ. ευρώ.

Η επαναγορά αφορά και ομόλογα 4 δισ. υπό ξένο δίκαιο που δεν μπήκαν στο PSI. Από τα 62 δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν, τα 15 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και τα 8 στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ήταν απολύτως σαφής όταν δήλωνε χθες από την Ουάσιγκτον ότι χωρίς επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς δεν μπορεί να δοθεί η έγκριση του ταμείου για τη δόση.

30/11/2012,10:01


«Βραδυφλεγής βόμβα» η ολλανδική φούσκα ακινήτων

imerisia.gr
«Βραδυφλεγής βόμβα» η ολλανδική φούσκα ακινήτων
«Βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης συνιστά η Ολλανδία, μία από τις λίγες χώρες του ευρώ που διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
Το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος της χώρας, η τρομακτική «φούσκα» ακινήτων και οι τεράστιες τραπεζικές επισφάλειες προκαλούν... ταχυκαρδίες στις Βρυξέλλες που αποφάσισαν να ερευνήσουν τις επιπτώσεις πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από το εκρηκτικό αυτό «κοκτέιλ».
Οπως επίσημα ανακοινώθηκε, η ολλανδική οικονομία μπαίνει εφεξής στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
Το κατά κεφαλήν χρέος για στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και προσεγγίζει το 130% του ΑΕΠ, ενώ η πτώση 15% που έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών από το 2008 έχει επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάπτυξη.
Και όλα αυτά την ώρα που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 65% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τους Ελληνες να ζουν επί σειρά ετών πάνω από τις δυνάμεις τους!
Και όμως οι Ολλανδοί πολιτικοί, αγκιστρωμένοι στο άρμα του Βερολίνου, τάσσονταν μέχρι πρότινος «υπέρ» μιας Grexit, ενώ μόλις χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποχώρησε από τη σκληρή γραμμή και κατέβασε τους τόνους έναντι της Αθήνας δηλώνοντας ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.
Ομοιότητες
Η Ολλανδία σήμερα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την Ιρλανδία και την Ισπανία, τις άλλες δύο χώρες που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», ενώ αρκετοί αναλυτές εκφράζουν πλέον ανοιχτά φόβους για μια «φούσκα» ακινήτων αλά... ισπανικά, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους θα χτυπήσει με σφοδρότητα και τα κράτη του Βορρά.
Τα προς πώληση ακίνητα στη χώρα της τουλίπας υπολογίζονται σήμερα στα 221.000, όταν μερικά χρόνια πριν ήταν μόλις 150.000 - με τις τιμές σε ορισμένες περιοχές να έχουν μειωθεί πάνω από 20%. Είναι μάλιστα δύο φορές περισσότερα ανά κάτοικο, απ' ό,τι στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν από πολύ καιρό τώρα μία μεγάλη κρίση ακινήτων.
Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει σύντομα μία κρίση ακινήτων. Σύμφωνα με αναλυτές, 1 στους 5 Ολλανδούς μένει σε σπίτι, το οποίο έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό την τιμή του, ώστε να μην μπορεί να πληρωθεί η υποθήκη.
Τα προβλήματα για τις τράπεζες είναι πλέον τεράστια. Είναι ενδεικτικό πως οι επισφάλειες της Rabobank αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 75%!
Συνολικά ο ενυπόθηκος δανεισμός των Ολλανδών φτάνει στα 640 δισ., όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 840 δισ. και οι ιδιωτικές καταθέσεις είναι μόλις 332 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι ολλανδικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν τη διαφορά από το εξωτερικό. Η εξάρτησή τους δηλαδή από τις διεθνείς χρηματαγορές είναι τεράστια.
Εάν λοιπόν σκάσει η «φούσκα» ακινήτων, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, αφού τέσσερα στα πέντε ενυπόθηκα δάνεια είναι εγγυημένα από ένα κρατικό εργαλείο ανάπτυξης, βάσει του οποίου εάν οι πολίτες δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, τότε είναι υποχρεωμένο το κράτος να τις αναλάβει!
ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στα ενυπόθηκα δάνεια
Η στρέβλωση της ολλανδικής αγοράς ακινήτων ξεκίνησε ουσιαστικά το 2001, όταν με νέο νόμο επιτρεπόταν οι τόκοι των Ολλανδών από τις υποθήκες να εκπίπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η πιστωτική διευκόλυνση για την ανέγερση νέων κατοικιών, η οποία λειτούργησε τελικά ως κίνητρο για τη δημιουργία συνεχώς αυξανομένων χρεών - εκ μέρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Οι τιμές ακολούθησαν έκτοτε έντονα ανοδική πορεία και άρχισαν να υποχωρούν με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από το 2008 έχουν πέσει 15%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχουν υποχωρήσει συνολικά 25% με 30%, πτώση ανάλογη με αυτήν που καταγράφηκε και στην περίπτωση της Ισπανίας.
Στοιχεία
Τα ολλανδικά νοικοκυριά, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 δανείζονταν έως και 12 φορές το μεικτό τους εισόδημα, χρωστούν σήμερα ποσό τριπλάσιο από το γερμανικό ή και το μέσο νοικοκυριό της Ευρωζώνης.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί δεν δανείζονταν μόνο για να αγοράζουν δική τους κατοικία. Χρεώνονταν επίσης για να καταναλώνουν με τα δανεικά χρήματα, τα οποία αποκτούσαν με εγγύηση τα σπίτια τους - έτσι ώστε να επωφελούνται από τις κρατικές επιδοτήσεις (φοροαπαλλαγές) ακόμη και εκείνοι οι οποίοι είχαν δική τους κατοικία.
Σήμερα, λοιπόν, καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει τόσο χρεωμένα νοικοκυριά, σε σχέση με τα εισοδήματα τους, όσο η Ολλανδία. Ακόμη περισσότερο, τα ενυπόθηκα δάνεια των Ολλανδών, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, είναι τα υψηλότερα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr
Δώστε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε

 ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Άγ. Δημήτριος, 27-11-2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου μας, με πρωτοβουλία της και μετά από συνεννόηση με το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», παρέδωσε δωρεάν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αξίας 1.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών άπορων και ανασφάλιστων ασθενών του.
Στο Δήμο μας λειτουργεί από 15ετίας φαρμακείο για άπορους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας. Με επιτυχία, το διαχειρίζεται όλα αυτά τα χρόνια η υγειονομική υπηρεσία, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Ήδη έχει ανταποκριθεί σε όλα σχεδόν τα αιτήματα των ενδιαφερομένων.
Η συλλογή και διαχείριση των φαρμάκων γίνεται μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποθήκευσης στο χώρο της υγειονομικής υπηρεσίας.
Το υλικό προέρχεται από δωρεές συνανθρώπων μας και έχει σκοπό να βοηθήσει όλους εκείνους που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που «λέγεται υγεία».
Φιλοδοξία των εργαζομένων στην υπηρεσία είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των απανταχού κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με την συλλογή και διάθεση των φαρμάκων, ώστε να μην χάνεται κανένα φάρμακο.
Με την πίστη της καλής προσπάθειας όλων για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των αδυνάτων, πρέπει να εργαζόμαστε καθημερινά.

Περιμένουμε τις προσφορές όλων όσων έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν φάρμακα που δεν τα χρειάζονται.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 10                          
Καθημερινά 8:00 – 14:00
Πληροφορίες: Αθανάσιος Μπαμπάνας
Τηλ.: 2109755794 – 2109701496 
Ε-mail:
daditr@otenet.gr
Αιμοδοσία Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
ΑιμοδοσίαΗ αιμοδοσία πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου από τις 4:00 μμ έως τις 7:00 μμ, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων του Αγίου Δημητρίου (1o Λύκειο, 1o Γυμνάσιο, 11o και 17o Δημοτικά σχολεία), με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας αίματος για όλους τους μαθητές των σχολείων μας. Αυτή τη φορά η αιμοδοσία θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου & του 1ου ΓΕΛ, Στ. Παπάγου 23 & Καλλιθέας (στρογγυλό). 

Μετά τις 13 Δεκεμβρίου αποφασίζει το Ταμείο

ΔΝΤ: «Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί
αφού ολοκληρωθεί η επαναγορά του χρέους»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 , TA NEA
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα έως ότου ολοκληρωθεί η εθελοντική επαναγορά του χρέους της, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο αναμένει τα αποτελέσματα της επαναγοράς έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα στην επαναγορά προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδα βιώσιμο, αποφασίζοντας παράλληλα την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα, δεν τοποθετήθηκε για τις προσδοκίες του Ταμείου από την επαναγορά χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο προσδιόρισε για μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς (13 Δεκεμβρίου) την σύγκληση του Διοικητικού Συμβούλιου του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης των 1,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (το μερίδιο που αναλογεί στο Ταμείο).

«Η επαναγορά είναι στοιχείο της συμφωνίας», τόνισε, ερωτηθείς για το εάν η επιτυχία της διαδικασίας αυτής είναι προϋπόθεση για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Το στέλεχος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, έκανε λόγο για ένα «συμπαγές» πακέτο που στοχεύει να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Σε ερώτηση για την αλλαγή του στόχου βιωσιμότητας του χρέους στο 124% του ΑΕΠ (το 2020) σημείωσε πως για το Ταμείο είναι σημαντικό οι προβολές του χρέους να οδηγούν σε βιώσιμα επίπεδα.

«Βάσει των αποφάσεων το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% του ΑΕΠ το 2022 κάτι που καθιστά βιώσιμο το χρέος», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν στο μέλλον θα απαιτηθεί πρόσθετη μείωση του χρέους, τόνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup λήφθηκαν προ δύο ημερών και καλό είναι να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά.

Πάντως, στην ίδια απάντηση διάβασε την ανακοίνωση του Eurogroup στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύονται να παράσχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό εάν η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές.

Τέλος, ερωτηθείς για τους κινδύνους του προγράμματος είπε ότι η ελληνική πλευρά ανέλαβε να εφαρμόσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής, ενώ δεσμεύσεις ανέλαβε και η ευρωζώνη. «Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012


Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο

Η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν να αποσαφηνιστούν οι γκρίζες ζώνες που εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς του ΔΝΤ και του Μνημονίου Ι. Την υπόθεση διερευνά η Δικαιοσύνη, η δε σχετική Δικογραφία έχει αποσταλεί προς τη Βουλή.
Στη βάση αυτής της θεσμικής λειτουργίας η ΔΗΜΑΡ θα αναζητήσει την αλήθεια και όχι στη βάση των προτάσεων για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.


Ψήνεται νέο κόμμα στην Κεντροαριστερά

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

 08:16   29.11.2012, matrix24.gr
Τις βάσεις για διάλογο στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιχείρησαν να βάλουν εχθές, 6 πολιτικές κινήσεις του χώρου, σε  εκδήλωση στο Γκάζι.
Πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου, προκειμένου να προσέλθουν σε «ειλικρινή διάλογο» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο, απηύθυνε ο γραμματέας της «πράσινης» ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως αυτός θα γίνει από …μηδενική βάση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στο πνεύμα Βενιζέλου –που ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα χαρακτήριζε αντισυνταγματικό κόμμα την Χρυσή Αυγή- ο ίδιος κάλεσε σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να αντισταθεί στην δράση της Χρυσής Αυγής. Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, καθώς και οι πρώην βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης και Ηλίας Καρανίκας, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που εξελέγη με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Μόνιμο φόρουμ διαλόγου όλων των κινήσεων και φορέων, με σκοπό τον συντονισμό και την κοινή τους δράση χωρίς προαπαιτούμενα, πρότεινε από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης, εκπροσωπώντας –μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Σπύρο Λυκούδη- τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο ίδιος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μη γίνουν τα «λάθη του παρελθόντος» που δεν επέτρεψαν τη συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την ευρύτερη Κεντροαριστερά…
Πολύ πιο …προωθημένη ήταν η πρόταση του Γιώργου Φλωρίδη εκ μέρους του «Κοινωνικού Συνδέσμου», ζητώντας ουσιαστικά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, όπου θα ενσωματωθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς. Βάση για τη συζήτηση θεώρησε την «αδιαπραγμάτευτη» για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας –όπως είπε- ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα δημιουργηθεί εξ αρχής, στους άξονες λιτότητα στις παροχές και ανάπτυξη.
Της ανάγκης για δημιουργία νέου κόμματος υπερθεμάτισε ο Θανάσης Κοντογιώργης από την κίνηση «Μπροστά», ενώ ιδρυτικό συνέδριο νέου φορέα με χρονικό μάλιστα ορίζοντα την άνοιξη, ζήτησε ο Δημήτρης Κατσαντώνης από το δίκτυο «Π80». Την ανάγκη πρώτα «να δοθεί η μάχη εντός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» ώστε να καταστούν πλειοψηφικές οι μεταρρυθμιστικές απόψεις και «μετά να σχηματιστεί νέος φορέας» τόνισε για λογαριασμό των «Νέων Μεταρρυθμιστών» ο Λάμπρος Παλάντζας, ενώ για την αναγκαιότητα συντονισμένης προσπάθειας μίλησε ο Δημήτρης Ψυχογιός εκ μέρους της «Πολιτείας 2012».

Νέος πονοκέφαλος για τη ΔΗΜΑΡ η επαναγορά ομολόγων

tvxs.gr

Προβληματισμός επικρατεί στη Δημοκρατική Αριστερά για το ενδεχόμενο συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι εναπόκειται στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο πρόγραμμα.
 
Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό, διαμηνύοντας πως σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση εμπλέξουν στο πρόγραμμα τα ασφαλιστικά ταμεία, η στάση της θα είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Όπως σημειώνει, η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα επιδεινώσει το πρόβλημα βιωσιμότητας τους και θα αυξήσει την ανάγκη ενίσχυσης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και οι συνεπαγόμενες απώλειες στα αποθεματικά τους, εκτιμάται ότι θα πλήξει και το πολιτικό προφίλ του κόμματος ως κυβερνώσας αριστεράς.


Επιδρομή «λαϊκιστών»
Tου Παντελη Μπουκαλα ,kathimerini.gr
Ιδού μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους «φίλους του λαού» έχουν ορίσει ως πρώτιστο καθήκον τους την κατακεραύνωση των λαϊκιστών, που τους εννοούν όπως τους βολεύει: Να επιτεθούν στα παιδάκια του δημοτικού στον Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης, που αντί να ασχοληθούν με τα μαθήματα και τα μίκυ μάους, το έριξαν στην πολιτική. Τι έκαναν; Εγραψαν επιστολή στη ΔΕΗ. Αντιγράφω: «Χθες οι ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ έκοψαν το ρεύμα από τα σπίτια μας. Δεν μας ενημέρωσαν και ήρθαν πρωί πρωί με την αστυνομία. Πέταξαν όλα τα φαγητά από το ψηγείο. Δεν ήταν σοστό αυτό που έκαναν»...
Εντάξει, θα είχαν αφήσει κάποιες μέρες απλήρωτη τη ΔΕΗ οι γονείς, ακούγοντας ίσως τόσους υπουργούς και αρχισυνδικαλιστές να λένε ότι «δεν θα κοπεί το ρεύμα των φτωχών». Ούτε από μαγκιά το έκαναν όμως ούτε χρωστούσαν τίποτα θηριώδη ποσά, «βιομηχανικά». Του ενός μαθητή ο πατέρας (εύλογα το εικάζουμε) είναι άνεργος, του άλλου βρίσκει δύο μεροκάματα τη βδομάδα, του τρίτου οι γονείς παίρνουν πια τα μισά. Ανθρώπινα πράματα. Πολύ ανθρώπινα. Ελληνικά. Της εποχής μας.
Ε, λοιπόν, αν δεν είναι αυτό λαϊκισμός, τι είναι; Μπορούν μόνα τους τα παιδιά να στρωθούν και να γράψουν τέτοιο γράμμα; Εντάξει. Δίχως ρεύμα κρυώνουν, αν δεν έχουν τζάκι ή σόμπα, κι αν έχουν λεφτά να αγοράσουν ξύλα ή πετρέλαιο. Και δεν μπορούν να δουν τηλεόραση ούτε να ξεδώσουν στο Ιντερνετ. Εχουν δηλαδή εμπειρίες και αισθήματα, όπως λένε οι μεγάλοι. Ε και; Φτάνουν τα αισθήματα για να σου μπει η ιδέα να γράψεις επιστολή; Οχι βέβαια. Χρειάζεται καθοδήγηση. Εδώ είναι φανερό ότι έχουμε προσηλυτισμό νηπίων. Παιδομάζωμα. Λαϊκισμό. Είναι φανερό δηλαδή ότι τα καημένα τα παιδιά τα ορμήνεψαν οι γονείς και τα δασκάλεψαν οι εκπαιδευτικοί. Και το εθνικώς πρέπον είναι να τους περιλάβει τώρα όλους (μαθητές, γονείς και δασκάλους), για να τους κατσαδιάσει και να τους ξεμπροστιάσει, κάνας αντιλαϊκιστής τηλεκήρυκας των οχτώ. Αμάν πια μ’ αυτή την ανορθογραφία. Ακούς εκεί, το «ψυγείο» με ήτα, «ψΗγείο», και το «σωστό» με όμικρον, «σΟστό»! Είναι χάλια αυτά; Και δικαιούνται οι ανορθόγραφοι να διαμαρτύρονται; Σωστά. Πολύ σωστά. Και ορθογραφημένα.
Αλλά ιδού και δεύτερη ευκαιρία πάταξης του λαϊκισμού: Επειδή το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας έκλεισε (όπως και το ιστορικό του Ζαππείου), μια και δεν υπάρχουν λεφτά για πετρέλαιο, να ζεσταίνεται το νερό, τα παιδιά θα πηγαίνουν στην Αδριανούπολη της Τουρκίας για προπόνηση. Ε λοιπόν, κι εδώ καραμπινάτο λαϊκισμό δεν έχουμε; Οσοι το αποφάσισαν, το έκαναν για να εκθέσουν την Ελλάδα και να εκβιάσουν την πολιτεία. Οπως κάνουν και οι άρρωστοι των Δωδεκανήσων, που περνούν στις απέναντι μικρασιατικές ακτές για γιατρό, εξ αντιπατριωτικού λαϊκισμού ορμώμενοι. Εδώ πια δεν μιλάμε για κερκόπορτες αλλά για κυκλωπειόπορτες. Που τις ανοίγουν οι αναίσχυντοι λαϊκιστές για να μπουκάρουν με την άνεσή τους οι εχθροί της πατρίδας.

   Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εθνικιστικές δηλώσεις Μπερίσα

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό, τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες.
Σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές οι λαοί της Ευρώπης θα βαδίσουν το δρόμο της φιλίας και της συνανάπτυξης.


Έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας: Πόσο κοστίζει η διαφθορά στην Ελλάδα
Τις δραματικές διαστάσεις της διαφθοράς ανέδειξε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου. Ποια η πολιτική τακτική
Στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ φθάνει το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι πολίτες, λόγω της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας, όπως τονίστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, με τίτλο "Κράτος και Διαφθορά-Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση" .
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος υπέδειξε με στοιχεία ότι για την άσχημη εικόνα του κράτους ευθύνονται η πολυνομία και η πολιτική αυθαιρεσία, όχι η εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις.
Μάλιστα, τόνισε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη - ουσιαστικά - ακόμη και σήμερα 78 υπουργείων (όσοι είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης) που τυπικώς έχουν ενωθεί σε 15 υπουργεία και το διορισμό πάνω από 1.200 υπουργικών συμβούλων, για να αισθάνονται μια ασφάλεια οι υπουργοί, όπως σημείωσε, για να ολοκληρώσει δηλώνοντας απαισιόδοξος για την αποτελεσματική και διάφανη λειτουργία του κράτους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, στη σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους που αλληλοκαλύπτονται και δημιουργούν οικονομικό βάρος και γραφειοκρατία στους πολίτες, καθώς και το σχέδιο για την ψηφιακή υπογραφή.
Νωρίτερα, σε άλλο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου, με θέμα τους φορείς καταπολέμησης της διαφθοράς, τον τόνο έδωσε ο εκπρόσωπος της Task Force για την Ελλάδα, Τεό Στράικερ, κάνοντας ανασκόπηση στον οδικό χάρτη κατά της διαφθοράς που έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του οδικού χάρτη, που είναι η συμφωνία για μια εθνική στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς, η ενδυνάμωση του συντονισμού με τον ορισμό εθνικού συντονιστή, να ενταθεί η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ακεραιότητα των υπαλλήλων, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών και των διωκτικών υπηρεσιών (αρχείο τραπεζικών λογαριασμών) και η βελτίωση του νομικού πλαισίου (ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης κ.λπ.).
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αναποτελεσματική και η πρόληψη στα σπάργανα, επισήμανε ο πρώην εισαγγελέας και τέως ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος διαπίστωσε, με τη σειρά του, ότι η Πολιτεία εμφανίζεται διστακτική να λάβει μέτρα κατά της διαφθοράς και την αναγκαιότητα συντονισμού.
Πρότεινε μάλιστα ότι θα πρέπει οι προϊστάμενοι να είναι συνυπεύθυνοι σε κρούσματα διαφθοράς των υφισταμένων τους, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να τους ελέγξουν αποτελεσματικά.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επισήμανε κι αυτός την ανάγκη εθνικού συντονιστή, αλλά "να μην είναι ούτε πολιτικός ούτε από το επιχειρηματικό κόσμο, να μην έχει βαρίδια", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην περικοπή των αρμοδιοτήτων του, μετά τη νομοθέτηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, όπου στα πειθαρχικά συμβούλια δεν θα υπάρχουν συνδικαλιστές, αλλά δικαστικοί. Κάτι, όμως, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμη.
Προβάδισμα πέντε μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ
29/11/2012 12:18:00 μμ real.gr




Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 31,5%, έναντι 26,5% της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για τα «Επίκαιρα».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής για τον Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5%, η ΝΔ 26,5%, ενώ τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 12,5%.

Το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό (6,5%), η ΔΗΜΑΡ 5,5% ενώ το ΠΑΣΟΚ 5%.

Την ίδια στιγμή, καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο... κανένας με 51%, ενώ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 16,8% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 9,5%.



Στα γνωστά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η αρνητική γνώμη που έχουν οι πολίτες για την κατεύθυνση της χώρας. Και σε αυτή την έρευνα της VPRC επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κοινωνία, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ύφεσης και των οδυνηρών συνεπειών της, θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος ρότα.



Συγκεκριμένα, το 70% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η πορεία των πραγμάτων είναι εσφαλμένη, το 8% εκφράζει ουδέτερη στάση, το 6% δεν καταθέτει άποψη και μόνο ένας στους δέκα πιστεύει ότι τη δεδομένη στιγμή γίνονται πράγματα  προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, στο 85% αθροιστικά φτάνει το ποσοστό της δυσαρέσκειας των πολιτών για την κυβέρνηση. Σε λιγότερο από 5 μήνες , η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά εξάντλησε την περίοδο χάριτος και την κοινωνική αποδοχή και πλέον προσεγγίζει, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα» τα αρνητικά ποσοστά του τέλους της περιόδου Παπαδήμου, αλλά και αυτά των κυβερνήσεων Παπανδρέου.



«Καθόλου ικανοποιημένοι» από την κυβέρνηση απαντούν οι Ελληνες σε ποσοστό 63%. ενώ λίγο ικανοποιημένοι είναι κατά 22%. Στον αντίποδα, ικανοποίηση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς εκφράζει το 12% των ερωτηθέντων.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012


Φ. Κουβέλης στην ΚΟ: "Δίκαιο φορολογικό και στροφή στην ανάπτυξη" προτεραιότητες για τη ΔΗΜΑΡ

28/11/2012 , metarithimisi.gr

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων, συγκάλεσε σύσκεψη της ΚΟ του κόμματος και ενημέρωσε τους βουλευτές για τα θέματα που συζητήθηκαν με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, κυρίως δε για το τι έγινε στην συνεδρίαση του Eurogroup και τις αποφάσεις που έλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι, μετά τις αποφάσεις, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ χρειάζονται διασαφηνίσεις για το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης και πως έθεσε στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με γνώμονα την ανάγκη οι διατάξεις του να διέπονται από κοινωνικά κριτήρια. Επίσης είπε ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε να μην δοθεί θετική ψήφος του κόμματος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για πολιτικές ευθύνες σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, η οποία συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοσκόπηση Marc: Στα ίδια επίπεδα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Δημοφιλέστερος ο Κουβέλης

28/11/2012 , metarithimisi.gr



Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 2,2 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθη από την εταιρία Μarc για λογαριασμό του Alpha. To κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 23% έναντι 20,8% της ΝΔ. Σε σχέση πάντως με τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου τα δύο κόμματα κινούνται στα ίδια επίπεδα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει 9,8%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,8% και τέλος το ΚΚΕ με 4,5%.

Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος με αναγωγή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29% και ακολουθούν: ΝΔ 26,2%, Χρυσή Αυγή 12,4%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,1%, ΠΑΣΟΚ 6,4%, ΔΗΜΑΡ 6,1%, και ΚΚΕ 5,7%.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Α. Σαμαράς με 46,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 31,7%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με 47,3% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 43,2. Ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 37,3% και ο Π. Καμμένος 31,9%.

Η συντριπτική πλειονότητα, 64,5% επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 29,1% επιθυμεί πρόωρες κάλπες
 Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο
Είναι προφανές ότι συζητήσαμε για τις αποφάσεις του Eurogroup. Είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η χώρα παραμένει στην Ευρωζώνη και πορεύεται σταθερά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει. Βεβαίως, τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις του Eurogroup πρέπει να βρουν και τη συγκεκριμένη προέκτασή τους. Αναφορικά με την αναπτυξιακή διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρξει σε σχέση πάντοτε με την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Και, βεβαίως, το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει σταθερή την προσήλωσή του στο να υπάρξει και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κοινωνίας. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι αναγκαίο να υπάρξει με το δεδομένο ότι μεγάλα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας υποβαθμίζονται κάθε μέρα και περισσότερο.
Επιβεβαιώνεται, κατά συνέπεια, η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση. Να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των ζητημάτων-που τα αντιμετωπίσαμε- για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Να μην περιέλθει η χώρα σε πολιτική αστάθεια και να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό με όλη την κοινωνία παρούσα, η οποία έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες, να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων για να πάει η χώρα μπροστά.  
                                                     
Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα αλλαγής προσώπων τέθηκε; Θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπήρξε απολύτως καμία τέτοια συζήτηση. Δεν μας απασχόλησε, ούτε και κατ’ ελάχιστον ένας ανασχηματισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πότε το προσδιορίζετε εσείς αυτό;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είπα ότι δεν μας απασχόλησε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν μας απασχόλησε ζήτημα ανασχηματισμού. Δεν ετέθη με την οποιαδήποτε εκδοχή κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα αλλαγής περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας ετέθη, επαναπροσδιορισμού της επικαιροποίησης;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκείνο το οποίο τίθεται, εκείνο το οποίο ετέθη και τίθεται κάθε ημέρα, διεκδικώντας την υλοποίησή του, είναι η προώθηση μιας πολιτικής που θα προχωράει την αναπτυξιακή διαδικασία, θα στηρίζει την κοινωνία και θα αξιοποιεί τις  δυνατότητες που υπάρχουν, μετά και τη βέβαιη εξέλιξη των πραγμάτων για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Οι 10 γκρίζες ζώνες της συμφωνίας στο Eurogroup


Του Μάριου Χριστοδούλου , efsyn.gr

Δέκα γκρίζες ζώνες περιλαμβάνει η συμφωνία των Βρυξελλών για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις αρχής γενομένης από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η βαθιά συνεχής ύφεση και τα αμφιλεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, οι όροι επαναγοράς των ομολόγων, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το αβέβαιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ορισμένα μόνο από τα τρωτά σημεία της συμφωνίας που θέτουν εν αμφιβόλω το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι 10 γκρίζες ζώνες εντοπίζονται σε:

1. Χρέος. Αν μπορεί να επιτευχθεί το 124% του ΑΕΠ το 2020 και αν η τάση μείωσης θα δείχνει 110% το 2022, χωρίς την εφαρμογή ενός νέου PSI.

2. Επαναγορά. Βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα κριτήρια συμμετοχής και ποιος θα δώσει τα λεφτά.

3. Ομόλογα. Ο όρος είναι να αγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 35% της ονομαστικής τους αξίας. Αν οι τιμές υπερβούν το όριο αυτό, τότε η επαναγορά θα θεωρηθεί αποτυχημένη και απαιτείται νέος γύρος συνομιλιών.

4. Δόση. Η εκταμίευση μόνο της πρώτης δόσης προαπαιτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς σε χρόνο ρεκόρ.

5. ΔΝΤ. Απειλεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς.

6. Πρωτογενή πλεονάσματα. Διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένο ότι και το 2013 θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ενώ το 2014 θα είναι στάσιμη. Το ΑΕΠ από το 2015 και μετά θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό 4% με 4,5%.

7. Τράπεζες. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έπρεπε να καθοριστούν στο τέλος των αποφάσεων του «κουρέματος», τονίζουν διεθνείς αναλυτές, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου.

8. Ιδιωτικοποιήσεις. Η μείωση τους χρέους προαπαιτεί την επίτευξη του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα πρέπει να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,58 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν το 2013. Σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με κεντρικό θέμα τον ΟΠΑΠ (έγκριση για επόμενη φάση των 8 επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον).

Επισπεύδονται οι αποφάσεις για Λαχεία, ΔΕΠΑ και Ελληνικό. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο πλειοδότης για τα Κρατικά Λαχεία και ποιοι από τους 5 «μνηστήρες» για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ περνούν στην επόμενη φάση.

9. Αγορά. Από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,9 δισ. ευρώ περισσεύουν για να πάνε στους ιδιώτες – προμηθευτές προκειμένου ν” ανασάνει η αγορά.

10. Διαρκής έλεγχος. Για κάθε επόμενη δόση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να περνάει από τη «μέγκενη» των κλιμακίων της τρόικας.

28/11/2012,9:50

Ημίμετρα για το χρέος


Της Ελένης Κωσταρέλου , efsyn.gr

Η δαμόκλειος σπάθη των νέων μέτρων θα κρέμεται μονίμως πάνω από την κεφαλή της Ελλάδας, καθώς η συμφωνία με την τρόικα καθιστά σαφή τη διαρκή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – πέραν του χρηματοδοτικού κενού που έτσι κι αλλιώς υφίσταται μέχρι το 2016.

Η -μετά πολλών κενών- συμφωνία που έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, οδηγεί σε μερική λύση ως προς το επίμαχο πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το ευρωπαϊκό ανακοινωθέν ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Το σημείο-κλειδί είναι η επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Μόνο αν επιτευχθεί θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αξιολογήσεις, πριν από κάθε δόση, για τα συνολικά 9,3 δισ. ευρώ!

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 14 δισ. ευρώ από τα περίπου 60 δισ. που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αν, βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν τα ομόλογα σε επίπεδα του 35% της ονομαστικής τους αξίας ή και χαμηλότερα, όπως έχει διαρρεύσει από την Ευρώπη, ουσιαστικά θα επωμιστούν ένα νέο κούρεμα.

Εκτιμάται ότι το κόστος της επαναγοράς αυτής μπορεί να στοιχίσει γύρω στα 4 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες κι έχει ήδη αρχίσει να τίθεται το ερώτημα «πού θα τα βρουν». Τραπεζικοί κύκλοι έκαναν λόγο χθες ακόμα και για μερική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς, με αντάλλαγμα μια εγγύηση στο 100% της αξίας των ομολόγων που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια ημέρα μετά τη συμφωνία μιλούσε για «μικρό χρηματοδοτικό κενό στη χρηματοδότηση μέχρι το 2016» και τόνιζε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup επιτρέπει επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους όταν η χώρα φτάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα για το 2016.

Το πλέον σαφές είναι ότι η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών περιλαμβάνει ημίμετρα, που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος.

Ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016 και μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, όταν η έξοδος από την ύφεση τοποθετείται στο 2015 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Για την ώρα, πάντως, η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνάει τον σκόπελο των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους.

Η Fitch ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα αντιμετωπίσει μια επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ως πιστωτικό γεγονός, δεδομένου ότι θα είναι εθελοντική, και συμπλήρωνε ότι η συμφωνία απομακρύνει την άμεση απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.


28/11/2012,12:35

Συνέντευξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο matrix24.gr 08:46   28.11.2012

«Aπαρχή διεξόδου από την κρίση»

Την θετική αποτίμηση της ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα του Eurogroup εκφράζει με δηλώσεις του στο matrix24.gr ο ειδικός διαπραγματευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Το κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, που έχει αναλάβει τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμφανίζεται αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εκτιμά ότι αυτές «παρέχουν την αναγκαία ανάσα και ανοίγουν την προοπτική αναθέρμανσης της οικονομίας». Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι, αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της χώρας, τότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ως τις γερμανικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2013), μετά τις οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι διεργασίες για «συνολική ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση χρέους.
Η συνέντευξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο matrix24.gr έχει ως εξής:
-Πώς αποτιμάτε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε  στο Eurogroup για τη διευθέτηση του ελληνικού  χρέους και την καταβολή της δόσης;
Μέσα σε όλη  αυτή τη μαυρίλα και την αγωνία για το αύριο της ελληνικής  οικονομίας και κοινωνίας  υπάρχει  … ένα χαμόγελο. Το δωδεκάωρο  παζάρι του Eurogroup κατέληξε τελικώς σε αποφάσεις, που συνιστούν θετικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την  προοπτική απαρχής διεξόδου από την κρίση.
Η διασφάλιση της διετούς επιμήκυνσης του  χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής  από το 2014 στο 2016 και κυρίως η αποδέσμευση των δόσεων για τα 43,7 δις με πρώτη αυτή των 34,4 δις ως τις 13 Δεκεμβρίου, παρέχουν αναμφισβήτητα την αναγκαία ανάσα και ανοίγουν την προοπτική αναθέρμανσης της οικονομίας τόσο με την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , όσο κυρίως με τα 7 δις, (3,5 το 2012 και 3,5 το πρώτο τρίμηνο του 2013) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
Τώρα θα δοθεί  πλέον και ο απαραίτητος χρόνος ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ασχοληθεί με ένα Στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης και παρέμβασης σε τρία επίπεδα, όπως άλλωστε απορρέει και από την Προγραμματική Συμφωνία των τριών κομμάτων. Δηλαδή, την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση  με κοινωνική προστασία,  την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές- εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους- δημόσιας διοίκησης.
-Σας προβληματίζουν οι «γκρίζες  ζώνες» της συμφωνίας, όπως η ρήτρα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για την (περαιτέρω) μείωση επιτοκίων ή το γεγονός ότι η επιτυχημένη επαναγορά χρέους τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην εκταμίευση της δόσης;
Σε τέτοιου  είδους δύσκολες συγκλίσεις όπως αυτή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αναμέναμε ότι η χώρα μας θα διασφάλιζε την… βασιλική οδό!
-Παρά τα θετικά της συμφωνίας, η «ελληνική εκκρεμότητα» παραμένει, τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές. Μπορεί η κυβέρνηση, αλλά και η  χώρα, να αντέξουν περίπου έναν χρόνο  περιμένοντας την «οριστική λύση»;
Η Ελλάδα δεν  έχει κανένα λόγο να …κάθεται  ή  να αγωνιά για ένα χρόνο περιμένοντας αυτό που λέτε οριστική λύση.
Έχει μπροστά της ένα πραγματικά δύσκολο πρόγραμμα, με πολλές  οδυνηρές εφαρμογές για μεγάλες κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών. Αυτό που οφείλει να κάνει, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να τρέξει το πρόγραμμα αυτό. Να εφαρμόσει όλες τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Να αποκτήσει την ικανότητα να διασφαλίσει πολύ περισσότερα έσοδα από όσα αναμένουν όσοι και όσες βλέπουν μόνο την χρόνια πεπατημένη, ώστε να έχει τα πρωτογενή πλεονάσματα και το κάτι παραπάνω, που ως υπόλοιπο 70% θα μπορεί να διατεθεί, ως ρήτρα αντικατάστασης πλέον, στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο.
Αν όλα αυτά επιτευχθούν με βάση το σχέδιο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο που ανέφερα στην αρχή, οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχουν καλυφθεί, τα αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία θα είναι ενθαρρυντικά, αλλά και οι γερμανικές εκλογές θα έχουν περάσει ώστε να «επιτρέπεται» εξ αντικειμένου πλέον, στη βάση των αποτελεσμάτων και των υποχρεώσεων της χθεσινής απόφασης  μια ακόμη επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα.

ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Ελπίζω σήμερα, άντε το πολύ αύριο, να τελειώσουν οι συζητήσεις, οι αμφισβητήσεις και οι έριδες για το τι έγινε στο Eurogroup, και να αρχίσει κάποια πιο παραγωγική συζήτηση, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει από αύριο στη χώρα. Η απόφαση ήταν καλή για την Ελλάδα, δεν ήταν η άριστη. Λύθηκε, προσώρας, και ικανοποιητικά το ταμειακό πρόβλημα, δεν δόθηκε η τελική λύση. Παίρνουμε μία μεγάλη ανάσα, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε διασωληνωμένοι. Παραμένουμε στην ευρωζώνη, όμως η εποπτεία, στα του οίκου μας, από την τρόικα μεγαλώνει. Το πρόγραμμα δανειοδότησης συνεχίζεται, εφεξής όμως θα υπάρχουν και ρήτρες αναιρεσιμότητας.
Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, η ευθύνη ήταν στους  εταίρους-δανειστές μας, αφού εμείς είχαμε κάνει ό,τι μας ζήτησαν. Από σήμερα το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Αυτοί έκαναν αυτά(;) που τους ζητούσαμε, τώρα πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά στα οποία, και με την ψήφο της Βουλής, έχουμε δεσμευθεί. Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν, αλλά ούτε και να μεμψιμοιρούμε.
Κατ´ αρχήν έχουμε να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα: Το κενό χρηματοδότησης για το 2015-2016, λόγω επιμήκυνσης. Ελήφθη απόφαση; Τι προβλέπει; Και ένα δεύτερο, πιο σημαντικό. Θα πρέπει σε δέκα ημέρες, με 10 δισ. ευρώ, να επαναγοράσουμε ομόλογα αξίας 30 δισ. ώστε να κερδίσουμε από το “κούρεμα” 20 δισ. Υπάρχει τεχνική και νομική προετοιμασία; Ποιος θα κάνει την επαναγορά; Η Ελλάδα ή η ΕΚΤ; Θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική; Να λάβουμε υπόψη μας ότι τώρα, λόγω αγγλικού δικαίου, δεν υπάρχουν CACs, όπως στο προηγούμενο PSI. Θα πληρώσουν τη νύφη οι εγχώριες τράπεζες και τα Ταμεία; Το αντέχουν; Αν δεν τα καταφέρουμε, τι γίνεται; Φεύγει το ΔΝΤ; Συνεχίζει να ισχύει η συμφωνία ή ξαναρχίζει παραμονές Χριστουγέννων νέο θρίλερ; Μήπως αυτή η γκρίζα ζώνη είναι που δίνει απάντηση στο ερώτημα «γιατί αίφνης υποχώρησε η Λαγκάρντ;»
Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν απαντήσεις. Πειστικές και προπάντων θετικές για τη χώρα τις τράπεζες και τα Ταμεία. Ελπίζω να υπάρχουν Hedge Funds πρόθυμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού ήδη έβγαλαν ικανοποιητικά κέρδη, αγοράζοντας ομόλογα στο 15-20% της αξίας τους και πουλώντας τα στο 30-35%.
Αν ξεφύγουμε από αυτά και αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές προϋποθέσεις (κυβερνητική συνοχή, πολιτική ηγεμονία, κυβερνητικό έργο, κοινωνικοπολιτικές συμφωνίες και συμπτώσεις), επανερχόμαστε στον θεμελιακό προβληματισμό, που είναι και ο πυρήνας της απόφασης του Eurogroup, αλλά και του ελληνικού προβλήματος. Θα εφαρμοστούν αυτά στα οποία συμφωνήσαμε και τα οποία ψήφισε και η Βουλή; Από την απάντηση που θα δοθεί, στην πράξη όμως, θα κριθεί και η σημαντικότητα της απόφασης του Eurogroup.
Και η απάντηση δεν είναι, έστω και με το βούρδουλα, θα εφαρμοστούν. Αν από την εφαρμογή τους ξαναζεσταθεί η αγορά, αυξηθεί η ρευστότητα, υπάρξουν επενδύσεις, ξεκινήσουν δημόσια έργα, δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τότε ναι, δημιουργούνται προϋποθέσεις επιτυχίας. Το να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, να μειωθούν το χρέος και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν λένε τίποτε. Να προκύψουν από μεγέθυνση του ΑΕΠ πρέπει. Τη βιωσιμότητα του χρέους ίσως και να μπορέσουμε κάποτε να την πετύχουμε. Τη βιωσιμότητα της κοινωνίας πώς θα πετύχουμε;
Σύμφωνα πάντως με τον ΟΟΣΑ χρειάζονται άλλα δύο χρόνια για να δούμε να αχνοφέγγει η ανάπτυξη και με την ανεργία να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Για τρεις, άντε έξι, μήνες η κοινωνία, και εφόσον δεν υπάρξουν “ατυχήματα”, μπορεί να πειθαρχήσει. Για δύο χρόνια είναι δύσκολο. Θα έλεγα σχεδόν ανέφικτο. Με το ανέφικτο λοιπόν πρέπει να αναμετρηθούμε. Σχέδιο και δυνάμεις για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε. Εκεί θα αποδειχτεί αν ο Έλληνας διαθέτει όλα αυτά τα προτερήματα και τις δυνατότητες που του αποδίδονται ή λέγονται μόνο και μόνο για να τον κολακέψουν.
Υπάρχει βέβαια και ο από μηχανής θεός. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την Ευρώπη. Αν η Ευρώπη σταματήσει να υποβαθμίζει τη συνολική κρίση υπερχρέωσης σε “ελληνικό πρόβλημα” και αποφασίσει να την αντιμετωπίσει στα πλαίσια της ενότητας και της μετεξέλιξης των υποστασιακών της συμφερόντων, τότε και η Ελλάδα μπορεί -κάνοντας όμως αυτά που πρέπει, και τα οποία είναι ανεξάρτητα από μνημονιακά προγράμματα- τότε μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες…
Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση του δικτύου εθελοντών ΑλλάΖΟΥΜΕ την Πόλη


Η ουρά του σκύλου
Ωστόσο ακόμα και αν οι δανειστές βουτούσαν τη μεζούρα στη λεκάνη με τα λεφτά και μας έστελναν διπλή δόση, το βαρέλι θα παρέμενε χωρίς πάτο επειδή δεν έχουν γίνει τα παρακάτω:
Αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο. Αν ισχύουν αυτά που διαρρέουν, τότε το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς άδικο. Είναι και αναποτελεσματικό. Διότι όταν φορολογείς με εξωφρενικό τρόπο τον ελεύθερο επαγγελματία-χωρίς να θεσπίζεις αντικειμενικά κριτήρια-τότε θα παίρνεις απόδειξη του 2009 και θα προσπαθούν να σε πείσουν ότι ο χρόνος κυλάει αργά.
Τολμηρό και διαφανές πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων. Ναι, μπορεί να είναι ταυτόχρονα τολμηρό, διάφανο και αποτελεσματικό. Ασφαλώς και θα δώσεις τα φιλέτα-κανένας δεν θα έρθει να πάρει το κόκκαλο. Αρκεί να κάνεις ένα σωστό deal. Και μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες οι φορές που το ελληνικό δημόσιο μας έχει εκπλήξει ευχάριστα.
Κίνητρα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα των νέων. Ακούγεται τρελό, ε; Πάμε παρακάτω.
Διασφάλιση κράτους δικαίου με ισονομία, λειτουργία νόμων και θεσμών με σεβασμό απέναντι στον πολίτη. Και, τουλάχιστον, τα βασικά της πρόνοιας. Τουλάχιστον... Ακούγεται λίγο «Ζάππειο ΙΙ», αλλά είναι η παράμετρος που βρίσκεται στα όρια του ανέφικτου. Με το δημόσιο τομέα τραυματισμένο και το προσωπικό του να πιέζεται όλο και περισσότερο προς το περιθώριο, το κράτος αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.
Και εδώ βρίσκονται και τα ερωτήματα που δύσκολα βρίσκουν απάντηση. Πώς θα ξημερώσει η καινούργια μέρα όταν ακόμα βραδιάζει η προηγούμενη νύχτα; Δεν είναι μόνο το μέγεθος της ύφεσης. Είναι οι πληγές στο σώμα της κοινωνίας και η όξυνση ακραίων αντανακλαστικών. Αρκεί μία δόση για να φέρει το σύστημα κοντά σε ισορροπία; Με τίποτα. Φοβάμαι ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη υπομονή, στοιχεία που δεν διαθέτουμε. Προς το παρόν ο Σαμαράς κάνει ανασχηματισμό. Απολύτως αδιάφορο. Η μοναδική περίπτωση να αντιδράσει η κοινωνία ευχάριστα στον ανασχηματισμό, είναι αν νομίζει ότι ήρθαν νέοι υπουργοί επειδή οι προηγούμενοι είναι φυλακή.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Συγκλονιστικό γράμμα μαθητών προς τη ΔΕΗ 

Λένε πως τα μικρά παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές των μεγάλων αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας. Η κρίση έχει εισχωρήσει στις ζωές όλων και αποτελεί καθολικό πρόβλημα από το οποίο ούτε τα παιδιά δε μένουν ανεπηρέαστα.
Με λόγια απλά και συνάμα συγκλονιστικά οι μαθητές από το δημοτικό σχολείο του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης εξηγούν πώς βίωσε την κίνηση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα σπίτια τους.
''Δε μας ενημέρωσαν και ήρθαν πρωί-πρωί με την αστυνομία για να κόψουν το ρεύμα. Πετάξαμε όλα τα φαγητά από το ψυγείο. Δεν ήταν σωστό αυτό που έκαναν. Δεν ήταν σωστό που έμπαιναν στο σπίτι μας με μαγκιά και βία. Ήταν και είναι άδικο'' γράφει χαρακτηριστικά ο μαθητής.


Ενώ συνεχίζει: ''Το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και το νερό είναι αγαθά και αν τα στερήσουν από τους ανθρώπους θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Στις 20 Νοεμβρίου ήταν η Μέρα του Παιδιού και όλοι μιλούσαν για τα δικαιώματά μας.΄΄
''Σε εμάς έκοψαν το ρεύμα και δεν έχουμε φροντίδα. Τα δικαιώματα καταστράφηκαν. Αυτό είναι υποκρισία και κοροϊδία''. Με αυτά τα λόγια κλείνει το γράμμα που στάλθηκε στον Συνήγορο του Παιδιού.
Μαζί και μία επιστολή του δασκάλου τους  Αγγέλου Χατζηνικολάου, η οποία αναφέρει μάλιστα ότι ανάμεσα στις οικογένειες που τους κόπηκε το ρεύμα είναι και πολύτεκνες οικογένειες μαθητών της τάξης με 5, 6 και 7 παιδιά.
''Το ομαδικό και πρωτόλειο κείμενο γραμματισμού των παιδιών της τάξης, που συνοδεύει την επιστολή, περιγράφει με ενάργεια τη μεθοδικότητα της παρέμβασης της ΔΕΗ'' αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζηνικολάου
''Θεωρώ αυτονόητη την παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού προς τις υπηρεσίες της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της παροχής του ηλεκτρικού στα σπιτιών των παιδιών του Δενδροποτάμου'', συμπληρώνει.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012


Ο βασανιστής της διπλανής πόρτας

Αγγελική Σπανού, 27/11/2012 , metarithmisi.gr

Τουλάχιστον, σπάει το ταμπού. Η Ελληνική Αστυνομία παραδέχεται πλέον ότι στο βασίλειό της υπάρχει κάτι πολύ σάπιο: Ακροδεξιοί εγκληματίες με στολή επιδίδονται σε αδιανόητες πράξεις ρατσιστικής βίας. Μέχρι και έναν μήνα πριν, όταν ο Guardian δημοσίευσε συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων βασανιστηρίων από αστυνομικούς, η πολιτική και φυσική τους ηγεσία ακολουθούσαν τη δοκιμασμένη συνταγή της συγκάλυψης, προειδοποιώντας ακόμη και με μήνυση τη βρετανική εφημερίδα.

Η ατιμωρησία είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την διόγκωση του φαινομένου. Η εθνική παράδοση υπαγορεύει ότι οι καταγγελίες των παθόντων δεν λαμβάνονται υπόψιν, εκτός εάν υπάρχουν ντοκουμέντα που βγαίνουν στο φως προς κακή τύχη τύχη των δραστών (περίπτωση Ζαρντινιέρας) και τότε ακολουθείται η τακτική της αναγνώρισης ενός “μεμονωμένου περιστατικού”, για τη διαλεύκανση του οποίου γίνεται ΕΔΕ και μετά την ολοκλήρωσή της είτε δεν επιβάλλεται κύρωση είτε επιλέγεται η ηπιότερη δυνατή.

Στον σκοτεινό κόσμο της ελληνικής αστυνομίας με το βαρύ παρελθόν, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, επωαζόταν το αβγό του φιδιού. Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης/Προστασίας του Πολίτη, όπως ποτέ δεν ομολογούσαν δημόσια, αιφνιδιάζονταν διαπιστώνοντας το μέγεθος της έλλειψης δημοκρατικής παιδείας στα σώματα ασφάλειας. Οσοι κατάφεραν να υπάρξει επί των ημερών τους σχετικός έλεγχος το πέτυχαν με πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις και διαρκή εγρήγορση. Αλλά κανείς δεν αντμετώπισε το θέμα επί της ουσίας, με το φόβο του πολιτικού κόστους, μιας λευκής απεργίας, μιας εσωτερικής ανταρσίας.

Οι εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ ενστόλων και Χρυσής Αυγής ήταν γνωστές πολύ πριν βγουν στους δρόμους τα τάγματα εφόδου και μπει στη Βουλή το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Οσοι έχουν έστω και μικρή εμπειρία συμμετοχής σε διαδηλώσεις έχουν δει με τα μάτια τους το νήμα που συνδέει τους δύο χώρους. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο οι Χρυσαυγίτες πάντα δρούσαν ανενόχλητοι και υπεράνω του νόμου.

Στις τελευταίες εκλογές τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου ψήφισαν μαζικά αστυνομικοί έδειξαν τη δύναμη της νεοναζιστικής ακροδεξιάς στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Οσο φούσκωνε η Χρυσή Αυγή, τόσο αποθρασσύνονταν οι κρανοφόροι-γκλομποκράτορες συνεργάτες της.

Δεν είναι οι περικοπές των μισθών ούτε το καταραμένο μνημόνιο. Είναι μια άγρια πραγματικότητα που προϋπήρχε και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια, χωρίς μακιγιάζ, επειδή το ευνοούν οι οικονομικές, πολιτικές, συνθήκες. Ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών, στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας έρρεε δηλητήριο. Στοχοποιώντας μετανάστες, αντιεξουσιαστές και ομάδες της αριστεράς, λειτουργούσαν με όρους και ψυχολογία συμμορίας. Οι κυβερνήσεις ήξεραν και έκρυβαν, η κοινωνία υποψιαζόταν αλλά δεν εξεγειρόταν, όσο ο κίνδυνος δεν έφτανε στην κοντινή αυλή υπήρχε απάθεια και ανοχή.

Και τώρα είμαστε εδώ. Τα περιστατικά αστυνομικής ρατσιστικής βίας είναι αλλεπάλληλα. Δέρνουν, βρίζουν, απειλούν, βασανίζουν, αντιγράφοντας μεθόδους Αμπού Γκράιμπ και Γκουαντάναμο. Οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι αντιλαμβάνονται πια ότι κάτι πρέπει να κάνουν.

Ασφαλώς, δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί βασανιστές ή δυνάμει βασανιστές. Ωστόσο, εκτός από αυτούς που πρωταγωνιστούν με τη φυσική τους αυτουργία υπάρχουν και οι συνάδελφοί τους που γνωρίζουν και σιωπούν, που καταθέτουν υπέρ τους ως αυτόπτες μάρτυρες για να αποδομηθούν οι καταγγελίες των θυμάτων, που δεν αναλαμβάνουν και δεν υποστηρίζουν πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης, που αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια αυστηροποίησης του πειθαρχικού ελέγχου.

Και μια και είναι εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο και η διαδικασία της διαθεσιμότητας: Κάτι σημαίνει ότι συνδικάτα και πολιτικά κόμματα δεν ζητούν επιτακτικά την έξοδο από την ελληνική αστυνομία όλων των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις. Κάτι σημαίνει ότι τέτοιες υποθέσεις, ακόμη και όταν έρχονται στη δημοσιότητα (αυτή τη φορά από το Εθνος της Κυριακής), διερευνώνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, διατυπώνονται προειδοποιήσεις για απόταξη και τελικά δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Είναι οι πρώτοι που πρέπει να χάσουν τη δυνατότητα να εγκληματούν αμειβόμενοι από το κράτος. Μια γρήγορη και αποτελεσματική έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών, που ασφαλώς είναι εφικτή, και η άμεση απόλυση είναι το ιδανικό παράδειγμα προσπάθειας εξυγίανσης του κράτους -ακόμη και ένας Μπαλασόπουλος δύσκολα θα μπορούσε να φωνάξει.

Στο ερώτημα αν ο βασανιστής γεννιέται ή γίνεται η επιστήμη έχει απαντήσει ότι γίνεται. Οτι σε συγκεκριμένες κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες, ανάλογα με τις καταβολές και την παιδεία, είναι πολλοί και ανάμεσά μας όσοι μπορούν να παίξουν το ρόλο. Αρκεί να υπάρχει ισχυρός εντολέας και ένα σύστημα εξουσίας για να υπηρετήσουν, δηλαδή προστασία. Το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης και η αίσθηση της παντοδυναμίας που φέρνει η ασυλία αρκούν για να βρεθούν κατάλληλοι να συντρίψουν συνανθρώπους τους, τους οποίους θεωρούν κατώτερους και αδύναμους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η ιστορική εμπειρία προσφέρει πολλά παραδείγματα, η τέχνη έχει δώσει τις δικές της ερμηνείες για τη δημιουργία αυτής της αποκρουστικής ψυχοσύνθεσης, όσοι έχουν υποστεί βασανιστήρια γνωρίζουν πολύ καλά ότι πίσω από τη στολή μπορεί να κρύβεται ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, πατριώτης και θρησκευόμενος.

Ο πρωθυπουργός που πολλές φορές έχει φωνάξει οργισμένος ότι θα κατεβάσει τις κουκούλες ας ξεκινήσει από εκείνες που κρύβουν τους μισθοδοτούμενος από το Δημόσιο βασανιστές. Ετσι κι αλλιώς, δεν θα πάνε χαμένοι, τους περιμένουν βουλευτές με όπλο, οδηγό και κρατικό αυτοκίνητο, που σηκώνουν χουντικές σημαίες, υπόσχονται νεκρούς και ασελγούν στο γυμνό σώμα της ελληνικής δημοκρατίας.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012


Συνέλευση Δημοκρατικής Αριστεράς Αγίου Δημητρίου

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 , στις 8μμ , θα πραγματοποιηθεί η Συνέλευση της οργάνωσης Αγίου Δημητρίου του κόμματος , στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης επί της οδού Αγ.Δημητρίου 216 , 2ος  όροφος(είσοδος από την οδό Ειρήνης). Στη συνέλευση θα παραστεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Θέμα της συνέλευσης οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Η επικίνδυνη υποκρισία του ΔΝΤ

Χριστοδουλάκης Νίκος 
 
Το δίλημμα που θέτει το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν πρώτα διαγραφή των δανείων τους προς την Ελλάδα ή αλλιώς να μην εκταμιεύσουν τα 44 δισ. ευρώ είναι προσχηματικό, υποκριτικό και επικίνδυνο για τους εξής λόγους:
Είναι προσχηματικό γιατί το θέτει όχι για να ελαφρύνει την Ελλάδα, αλλά για να την εγκλωβίσει σε νέα δοκιμασία. Αποκρύπτει  ότι αν τα άλλα κράτη δεχτούν το «κούρεμα», τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα νέο μνημόνιο άγριων περικοπών, ακριβώς όπως και το πρόσφατο πακέτο ήταν όρος για το «κούρεμα» των ιδιωτών με το PSI.
Επειδή όμως νέα μέτρα είναι πολιτικά αδύνατον να ψηφιστούν ξανά, μια τέτοια απαίτηση θα σημάνει το τέλος της χρηματοδότησης και θα πυροδοτήσει τη διαδικασία χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Οσοι υιοθετούν τις απόψεις του ΔΝΤ επειδή τάχα δικαιώνουν τις δικές τους για διαγραφή του χρέους, ας σκεφτούν και το κρυφό τίμημα που περικλείει αυτή η επιλογή.
Είναι υποκριτικό γιατί αν το ΔΝΤ νοιαζόταν πράγματι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είχε φροντίσει εδώ και πολλούς μήνες να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη αντί να κρατά παρελκυστική τακτική και να το ζητεί εκβιαστικά τη στιγμή της εκταμίευσης για να την τορπιλίσει.
Γίνεται όμως ακόμη πιο υποκριτικό γιατί το ΔΝΤ ξέρει ότι κύρια αιτία για την εκτόξευση του χρέους στο 190% του ΑΕΠ το 2013 είναι η βαθιά ύφεση και χρειάζεται κάτι που θα ανακούφιζε την οικονομία χωρίς να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα αθετεί τις συμφωνίες της. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τρόποι για να μειωθεί σημαντικά το χρέος:
Πρώτον, με την υπαγωγή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο κοινό ταμείο που δημιουργείται, όπως θα γίνει με την Ισπανία. Αυτό θα μειώσει το χρέος τουλάχιστον κατά 27 δισ. ευρώ, δηλαδή 14% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, η επαναγορά φτηνών ελληνικών ομολόγων μπορεί να μειώσει την ονομαστική αξία του χρέους κατά 9% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα την επαναγορά έκανε η ίδια η ΕΚΤ, όπως έχει δηλώσει ότι θα πράξει για Ισπανία και Ιταλία, η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη.
Τρίτον, συνδυάζοντας επιμήκυνση εξόφλησης, αποκλιμάκωση επιτοκίων και μορατόριουμ αποπληρωμής για μερικά χρόνια, το κόστος εξυπηρέτησης πέφτει αισθητά και ισοδυναμεί με μείωση χρέους κατά άλλες 11 μονάδες.  
Τέταρτον και σημαντικότερο, αν εφέτος και του χρόνου αντί για την άγρια ύφεση που αθροιστικά θα ξεπεράσει το -12% είχαμε έστω στασιμότητα στο επίπεδο του 2011, το χρέος από μόνο του θα γινόταν λιγότερο κατά 21% του ΑΕΠ.
Το σύνολο των παραπάνω μειώσεων είναι τουλάχιστον 55% του ΑΕΠ και θα έκανε το χρέος την επόμενη χρονιά να πέσει δραστικά στο 135% του ΑΕΠ. Από εκεί εύκολα θα έφτανε κάτω του 120% ως το 2020 όπως απαιτείται, χωρίς «κούρεμα» κρατικών δανείων και - το κυριότερο - χωρίς την εχθρότητα της κοινής γνώμης των χωρών που τα έδωσαν πείθοντας τους φορολογουμένους τους ότι θα τα ξαναπάρουν. Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να χρειαστεί συνδρομή από άλλα κράτη και δεν συμφέρει καθόλου να την καταριούνται ότι φέρθηκε σαν «μπαταχτσής» στους πολίτες τους.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι καμία από τις παραπάνω πολιτικές δεν είναι ανέφικτη. Οι δύο πρώτες ήδη εφαρμόζονται για άλλες χώρες, η τρίτη συζητείται στο Eurogroup, ενώ η τέταρτη θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί και με το παραπάνω αν τα δύο προηγούμενα μνημόνια δεν έπεφταν τόσο τραγικά έξω στις δικές τους προβλέψεις. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ πίστευε ότι κόβοντας επενδύσεις, γονατίζοντας τις χαμηλές συντάξεις και εξαθλιώνοντας τις εργασιακές συνθήκες, η οικονομία θα είχε τη διετία 2012-2013 ονομαστικούς ρυθμούς μεγέθυνσης 4,3% (έκθεση ΔΝΤ, Σεπτέμβριος 2010).
Το ίδιο πίστευε και η Ευρωπαϊκή Ενωση όταν πέρυσι ενέκρινε 16 δισ. ευρώ για έργα ανάπτυξης, αλλά σήμερα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, παρά τα κηρύγματα που κάθε τόσο εξαπολύονται. Τα ίδια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που πριν από οκτώ μήνες υποσχέθηκε δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά ως τώρα δεν έχει χορηγήσει ούτε ένα, όπως κατήγγειλε προχθές ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.
Για να πετύχει η μείωση του χρέους χρειάζεται σχέδιο, δουλειά και σοβαρότητα, αντί για υφεσιακές πολιτικές διανθισμένες με ευχολόγια και αφελείς προβλέψεις. Κυρίως όμως πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη που ως τώρα τα μνημόνια με καίρια ευθύνη του ΔΝΤ απέτυχαν να επαναφέρουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ισπανία πασχίζει να αντιμετωπίσει την κρίση μέσα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την εμπλοκή του.
Δυστυχώς μερικοί εξακολουθούν να θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ, επειδή φοβούνται ότι αν αποχωρήσει θα σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό. Ο μεν πρώτος φόβος είναι ανύπαρκτος, αφού η Ελλάδα θα αργήσει να βγει στις αγορές, ενώ ο  δεύτερος υπερβολικός γιατί το ποσόν είναι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αν μάλιστα με την αποχώρηση του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία ορθοποδήσει πιο γρήγορα, ίσως δεν τα χρειαστεί καν.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τις απειλές του ΔΝΤ, αλλά μόνο από τη συνέχιση της πολιτικής που αυτό έχει επιβάλει. Η σημερινή διαμάχη είναι μία ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να διαμορφώσει νέες συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς το ΔΝΤ και να διαπραγματευτεί μια σταδιακή απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια.  
Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός.

Ο αχρεώστητος λογαριασμός
Εμεινα κατάπληκτος με την αισιοδοξία του καθηγητή της Πολιτικής Επιστήμης Γιάννη Βούλγαρη: «Η κοινωνία συσσωρεύει σχεδόν σιωπηλά ένα μεταρρυθμιστικό δυναμικό που συσκοτίζεται από τη μονότονη καταστροφολογία του δημόσιου λόγου» («Τα Νέα», 17 Νοεμβρίου 2012). Και είμαι βέβαιος ότι και οι ομοϊδεάτες του πολιτικοί μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ, που αναζητούν τον «τρίτο πόλο», από την ίδια αισιοδοξία διακατέχονται. Οι τριτοπολικοί πολιτικοί (και επιστήμονες) όμως μέσα από τη νωθρότητα των αμφιθεάτρων, τη φλυαρία των στρογγυλών τραπεζιών και την αμηχανία των κομμάτων τους φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τι συσσωρεύεται πράγματι στην κοινωνία: η οργή. (Ακόμη και αυτή η αντικειμενική εφημερίδα που τους φιλοξενεί συχνά διαπίστωνε στον οργισμένο πρωτοσέλιδο τίτλο της περασμένης Κυριακής πως «Η τρόικα κάνει μπίζνες».)
Στ' αλήθεια, κάτω από αυτές τις συνθήκες της πιο σκληρής επιτροπείας μπορεί κανείς να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται με την αφέλεια; Να θεωρεί χρήσιμες τις μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται από τον κυνικότερο εκβιασμό; Να συντάσσει κείμενα ελπίδας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη ριζική αδυνατότητα του δημοκρατικού διαβήματος και μάλιστα σε χώρα με μειωμένη κυριαρχία; (Λοιδορούμενος ο Ζίζεκ εις μάτην προειδοποιεί: «Κάθε προσωρινή πρόσκαιρα επιτυχημένη λύση ενός επί μέρους προβλήματος ενέχει μια αναγνώριση του πλανητικού ριζικού αδιεξόδου». Πολλώ μάλλον, οι μεταρρυθμίσεις για το πειραματόζωο του πλανητικού αδιεξόδου, την Ελλάδα.)
Μεταρρυθμίσεις θα υπάρξουν μόνο όταν απορρυθμιστεί ο μηχανισμός περιγραφής του «πολιτικού» από τους ειδήμονες. Οταν, δηλαδή, επισημανθεί ο σύνδεσμος με τον οποίο η λέξη «μεταρρύθμιση» προβάλλεται για να δηλώσει μια νέα, υποτίθεται, κατάσταση πραγμάτων. Προφανώς ο αιτιώδης αυτός σύνδεσμος δεν είναι άλλος από τη «συντήρηση». Το ζήτημα λοιπόν δεν τίθεται μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών αλλά μεταξύ περιγραφισμού και αντιπεριγραφισμού. Και πάλι, ούτε και αυτές οι δύο θεωρητικές μεθοδεύσεις επαρκούν, διότι το ζήτημα είναι αν τα ονόματα (μνημόνιο ή αντιμνημόνιο) αναφέρονται επακριβώς στα αντικείμενα που καταδηλώνουν. (Μνημόνιο σημαίνει εξάρτηση; Αντιμνημόνιο, ανεξαρτησία; Ή οι δύο αυτοί όροι κατά κυριολεξία σημαίνουν έκθεση με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση και το αντίθετό της;) Οπότε κατά τι διαφέρουν οι περιγραφές των μεταρρυθμιστών από τις αντιπεριγραφές του Τσίπρα; Αμφότεροι, δεν αντιλαμβάνονται τη ριζική ενδεχομενικότητα της ονοματοθεσίας, δηλαδή ότι η ίδια η ονοματοθεσία συγκροτεί αναδρομικά την αναφορά της. (Το μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν είναι εξάρτηση ή ανεξαρτησία, ούτε προθετικό περιεχόμενο ούτε πρωταρχικός σύνδεσμος της λέξης και του πράγματος.)
Δεν είναι λοιπόν η καταγγελία ή όχι του μνημονίου το ζητούμενο αλλά ό,τι κρύβεται παραμορφωμένο πίσω από τις θέσεις των μεν και των δε, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ιδεολόγημα. Είτε περιγράφουν το νόημα είτε περιγράφουν τον τρόπο, συντάσσονται με το πιο απατηλό ιδεολόγημα: τον ανθρωπομορφισμό της αλήθειας.
Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι κυρίως ιδεολογική. Και εξαιτίας της οι θεσμοί (κόμματα, πανεπιστήμιο, ερευνητικά κέντρα) λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση.
Με τα οικονομικά μέτρα επιστρέψαμε στην Ελλάδα του '70, από την οποία ουδέποτε απομακρυνθήκαμε ιδεολογικά και διανοητικά. Οπότε δεν είναι τα νούμερα του χρέους που δεν βγαίνουν αλλά οι αριθμητικές πράξεις που τα λογαριάζουν. Ο ένας είμαστε για τον άλλον ο αχρεώστητος λογαριασμός σε μια χώρα που βουλιάζει από χρέη.


Παροχές υγείας

 
Τηλεφωνικά κέντρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Πρώτη ανάγνωση.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πληροφορήθηκαν κάποτε ότι μπορούν να τηλεφωνούν στον τριψήφιο αριθμό 184 και να κλείνουν ραντεβού με γιατρό. Κατόπιν πληροφορήθηκαν ότι το 184 θα αντικατασταθεί από άλλα τηλεφωνικά κέντρα, 14884, 14900. Το πώς λειτούργησαν αυτά τα κέντρα μπορούμε να το μάθουμε από συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη ερώτηση τέθηκε στη Βουλή τέλος Αυγούστου από τον Ανεξάρτητο Έλληνα Κώστα Μαρκόπουλο.

Τι μαθαίνουμε λοιπόν από όσα είπε στην Ολομέλεια ο βουλευτής Ευβοίας: «Από το 184 και ένα τηλεφωνικό κόστος της τάξεως του 0,03 ευρώ ανά τηλεφώνημα έχει φτάσει η κλήση από σταθερό ως 1,08 ανά λεπτό, που σημαίνει τριάντα φορές πάνω ανά λεπτό και ενδεχομένως εκατόν πενήντα φορές πάνω ανά τηλεφώνημα». Διατρέχουμε τα πρακτικά για να μάθουμε κι άλλα. Για την υπηρεσία του 184 το κράτος πλήρωνε σε ιδιωτική εταιρεία περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ και οι ασφαλισμένοι άλλα 2 εκατομμύρια. Επειδή λοιπόν θεωρήθηκε πανάκριβο έγινε ανάθεση του έργου αλλού, «σε πεντέξι εταιρείες».

Έρχονται λοιπόν αυτές οι εταιρείες να μοιραστούν τα εκατομμύρια. Με ανάθεση. Πώς γίνεται αυτό; Αφενός δεν μπορεί να υπολογιστεί προκαταβολικά η επικοινωνία των ασφαλισμένων. Ενδέχεται όλοι οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων αίφνης να σταματήσουν να κλείνουν ραντεβού και ο ιδιώτης να φαλιρίσει. Υπάρχει κι άλλη παράμετρος. Το κράτος σταματά να πληρώνει και πασάρει το κόστος στον καταναλωτή. Οπότε τα έξοδα για τα πενταψήφια τηλεφωνικά κέντρα δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δεμένα τα χέρια: η συναλλαγή αφορά τον ασθενή που δίνει περίπου 6 ευρώ για κάθε τηλεφώνημα στον ιδιώτη.

Η απάντηση του κ. Γ. Σαλμά, υφυπουργού Υγείας, ήταν ότι πέτυχε μια έκπτωση 10% στα τιμολόγια. Ίσως να επαναφέρει το 184. Σημειωτέον η εταιρεία που ανέλαβε σε πρώτη φάση συμμετείχε και στη δεύτερη φάση.

Τηλεφωνικά κέντρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Δεύτερη ανάγνωση.

Αναρωτιόμαστε τι προσόντα χρειάζεται ένας εργαζόμενος για να απασχοληθεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που κλείνει ραντεβού με γιατρούς. Πρέπει να είναι ευγενής, υπομονετικός, ταχύς. Αναρωτιόμαστε τι εξοπλισμό χρειάζεται ένα γραφείο που κλείνει ραντεβού με γιατρούς. Κάποιους υπολογιστές κι ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο. Δηλαδή δεν χρειάζεται ούτε ομάδα επιστημόνων που φτιάχνουν διαστημόπλοια ούτε εξοπλισμός από το CERN. Δηλαδή δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας λόγος να ανατεθεί η υπηρεσία σε εξωτερικούς συνεργάτες. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργηθεί μια νέα αγορά των 12 εκατομμυρίων, έξω από τις λειτουργίες του Δημοσίου.

Η ιδέα για τα τηλεφωνικά ραντεβού συζητήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. Ακόμη και τώρα, μετά την ψήφιση του τρίτου πακέτου μέτρων κι ενώ επίκεινται διωγμοί δημοσίων υπαλλήλων, το κράτος αντιμετωπίζει τους δικούς του εργαζόμενους σαν να είναι άχρηστοι. Κι ενώ οι πολιτικοί πείθουν την κοινή γνώμη ότι στα υπουργεία είναι όλοι τεμπέληδες και περιττοί, δεν δίνουν στο Δημόσιο την ευκαιρία να δουλέψει. Η υπηρεσία των τηλεφωνημάτων θα μπορούσε να λειτουργεί άψογα ως υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Υπάρχουν στελέχη στον δημόσιο τομέα για να οργανώσουν μια νέα υπηρεσία, υπάρχει δυνατότητα μετατάξεων, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό να στηρίξει το εγχείρημα. Αλλά όχι. Η δουλειά δίδεται έξω. Το ίδιο γίνεται και με άλλες δουλειές: η καθαριότητα, η φύλαξη, τα λογιστικά έχουν αρχίσει να ανατίθενται με outsourcing. Στον ιδιωτικό τομέα οι εξωτερικοί συνεργάτες σημαίνουν μείωση των δαπανών. Έχει υπολογιστεί άραγε το όφελος από την ανάθεση του 184 σε ιδιωτικές εταιρείες; Όχι. Απλώς επικρατούν τα στερεότυπα: ο εξωτερικός συνεργάτης είναι καλός, ο δημόσιος υπάλληλος είναι άχρηστος.